Trešdaļa jauniešu grāmatas lasa tikai tad, ja tos piespiež

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Trešdaļa ASV tīņu pēdējā gada laikā prieka pēc nav izlasījuši nevienu grāmatu. Un ne jau televizora dēļ. Tā secināts jaunā aptaujā, ko veikusi Amerikas Psiholoģijas asociācija (APA).

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Psychology of Popular Media Culture”, uzsvērts, ka jauniešu vidū turpina pieaugt digitālo mediju dominance, savukārt tradicionālo mediju, piemēram, grāmatu, laikrakstu un televīzijas lietojums arvien turpina kristies.

Lai veiktu secinājumus, APA izanalizēja datus, kas bija iegūti ikgadējās aptaujās no 1976. līdz 2016. gadam. Aptauja aptvēra 50 tūkstošus astotās, desmitās un divpadsmitās klases skolēnu.

Līdz 2016. gadam 2% desmitās klases skolēnu apgalvoja, ka viņi teju katru dienu lasa laikrakstus, savukārt tikai 16% divpadsmitās klases skolēnu atzina, ka joprojām lasa laikrakstus un grāmatas. Aptuveni trešā daļa divpadsmitās klases skolnieku ziņoja, ka pēdējā gada laikā prieka pēc nav izlasījuši nevienu papīra vai elektronisko grāmatu. Salīdzinot ar 20. gadsimta 70. gadiem, tas ir trīs reizes lielāks skolēnu skaits.

Pētījumā atklāts, ka samazinās pat televīzijas un filmu patēriņš. 13% no astotās klases skolēniem atzina, ka 2016. gadā viņi televīziju skatījušies no vienas līdz piecām stundām dienā. 90. gados tie bija 22%.

Statistika pierāda, ka tradicionālos medijus jauniešu vidū ir aizstājuši digitālie mediji. Sākot no 2015. gada, vidējais divpadsmitās klases skolnieks atzina, ka katru dienu pavada sešas stundas internetā, saziņas aplikācijās vai sociālajos tīklos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu