ES plāno nospraust stingrākus mērķus klimata jomā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) rosinās izvirzīt vēl tālejošākus mērķus Eiropas Savienības (ES) klimata politikā, ņemot vērā ASV izstāšanos pērn no Parīzes klimata vienošanās.

ES jau apņēmusies līdz 2030.gadam samazināt siltumnīcas gāzu izmešus par 40%, salīdzinot ar 1990.gada rādītājiem. Šis skaitlis būtu jāpalielina līdz 45%, uzskata EK.

"Esmu apņēmies šo jautājumu nodot dalībvalstīm vēlāk šogad," ziņu aģentūrai DPA sacīja ES klimata komisārs Migels Kanete.

Viņš pauda cerību, ka ES dalībvalstis vēl līdz oktobrim piekritīs mērķu paaugstināšanai - vēl pirms decembrī gaidāmajām globālajām sarunām par 2015.gada Parīzes klimata pakta īstenošanu, kas notiks Katovicē, Polijā.

"Katrā gadījumā, ES ir spēcīgas pozīcijas, lai piedalītos politiskajās diskusijās ap ambīciju palielināšanu gaidāmajā forumā COP24 Katovicē," sacīja Kanete.

Vairums pasaules valstu ir parakstījušas Parīzes paktu, kurā pausta apņemšanās panākt, ka globālās temperatūras pieaugums nepārsniedz divus grādus, salīdzinot ar pirmsindustriālo laikmetu. Tomēr ASV, kas ir pasaules lielākā tautsaimniecība, prezidenta Donalda Trampa vadībā no pakta izstājušās.

Vienlaikus neparasti karstā vasara Eiropā un citviet ziemeļu puslodē vairojušas bažas par klimata izmaiņu ietekmi.

Atbilstoši Kanetes aprēķiniem ES enerģijas patērēšanas mērķi, kas jau šobrīd ir spēkā, bloku nostādījuši uz ceļa, lai siltumnīcas gāzu izmeši tiktu samazināti par 45%.

Bloks šogad vienojās, ka līdz 2030.gadam enerģijas efektivitāte ir jāpalielina par 32,5%, bet atjaunojamajai enerģijai ir jābūt līdz 32% no kopējā apjoma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu