Hiphopa mūzikas jaunākie ieraksti (26)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izrādās, ka šonedēļ ir 25. gadskārta kopš pirmā oficiālā hiphopa singla iznākšanas (Sugarhill Gang "Rapper’s Delight"). Šis vēsturiskais notikums arī pamudināja mani vēlreiz atskatīties uz dažiem šā gada žanra paraugiem.

The Roots "The Tipping Point"

(Geffen)

8/12

The Roots sestais studijas ieraksts, kas aizguvis savu ironisko nosaukumu no Malkoma Gladvela grāmatas „The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference”, turpina likt kustināt ne tikai klausītāju kājas, bet arī smadzenes.

Plate sākas ar septiņu minūšu garo Sly and The Family Stone rimeiku, tādējādi pievēršoties klasiskām “melnās” mūzikas vērtībām. Pēc mazāk izteiksmīgā “Duck Down” seko pirmais plates singls “Don’t Say Nuthin’”, kas pulsē konstantā, manuprāt, grupai neraksturīgā hiphopa bītā un ir viens no plates galvenajiem vilcējspēkiem. The Roots, protams, skar arī politiskus jautājumus, taču šķiet ka ne tikai grupa, bet visa Amerika šobtrīd ir apjukusi, īpaši gaidāmo prezidnta vēlēšanu sakarā.

Izdošanas datums 13.07.2004.

213 "The Hard Way"
213 "The Hard Way" Foto: Publicitātes foto

(TVT)

8/12

Nebūšu oriģināls un atzīšos, ka hiphopa vilnis mani skāra jau 13 gadu vecumā, kad vienlaicīgi topus iekaroja divi, pēc mūsdienu mērauklas komiski, mākslinieki - Vanilla Ice un MC Hammer. 90. gadu gaitā, kad žanrs piedzīvoja savu komerciālo uzplaukumu, daudz kas mainījās: geto varoņi kļuva par pirmā mēroga zvaigznēm, konflikti tika risināti ar ieroču palīdzību, daži hiphoperi kļuvuši pat par modes dizaineriem u.tml. Kā tāda silta un mīļa pusaudžu gadu atmiņa ir saglabājies viens skaņdarbs, kuru laiku pa laikam ielādēju savā datora atskaņotājā - Warren G „Regulate”.

Pagājuši 10 gadi un radošais kolektīvs, kura pamatā tas pats Warren G, Snoop Dogg un Nate Dogg atgriežas ar jaunu liriskā gangsta rap plati. Nosaukums 213 radies jau tālajos 80. gados, kad trīs bērnības draugi izveidoja repa grupu dzimtajā Longbīčā. Drīz pasaule iepazina katru no viņiem kā spilgtu solomākslinieku, un tikai šogad vīri izdod pirmo 213 oficiālo plati. Klasisks G-Funk skanējums ... tēmas, kā vienmēr, sievietes, sekss, nauda, liķieris, „zāle” u.t.t. Albumā atrodams arī nelaiķa skaņdarbs "Mary Jane". Protams, mūsdienu kontekstā, tas ir kaut kas līdzīgs Tears For Fears vai Duran Duran atgriešanās priekam, taču, manuprāt, ievērības vērts ieraksts....

Izdošanas datums 17.08.2004.

Beastie Boys "To The 5 Boroughs"
Beastie Boys "To The 5 Boroughs" Foto: Publicitātes foto

(Capitol)

7/12

Trīs ebreju izcelsmes zēni, kuriem jau šobrīd katram gandrīz 40, pēc 6 gadu pārtraukuma laiž klajā jaunu plati, kas veltīta dzimtajai Ņujorkai .

Vīri pievērsušies savas daiļrades retrospekcijai – tie paši bīti kas 80. un 90. gadu mijā, diemžēl kopš „Hello Nasty”, grupas jaunrade ir nedaudz pierimusi. Kā vienmēr lieliski ir Beastie Boys videoklipi abiem singliem „Ch-check It Out” un „Triple Trouble”. Neskatoties uz šķietami nenopietno attieksmi, Beastie Boys ir kļuvuši par vienu no mūsdienu ietekmīgākajām un ievērojamākajām grupām.

Izdošanas datums 15.06.2004.

De la soul "The Grind Date"

(Sanctuary Records)

8/12

Kopš trio De La Soul leģendārā debijas ieraksta „3 Feet High and Rising” pagājuši jau 15 gadi. 90. gados grupa konstanti laida klajā jaunus ierakstus, kaut uz skatuves bija uznākuši un hiphopa mūzikā dominēja skarbie gangsta rap mākslinieki. Atkārtoti komerciāli panākumi inteliģentajiem repa hipijiem sekoja tikai gadsimtu mijā.

De la soul "The Grind Date"
De la soul "The Grind Date" Foto: Publicitātes foto

Izdošanas datums 05.10.2004.

Dizzee Rascal "Showtime"

(XL Recordings)

10/12

Lieki teikt, ka britu hiphop/garage skatuve sen ir nostājusies amerikāņu „šķidrajam” un bezsaturīgajam repam avangardā, jāmin kaut vai Maiks Skiners a.k.a The Streets, kas hiphopa estētiku pacēlis gluži jaunos augstumos. Arī jaunais Dilans Mils jeb Dizzee Rascal pirms gada sacēla pamatīgu ažiotāžu – viņa debijas albums saņēma prestižo "Mercury" balvu. Jau pirms Dizija, uz britu garage skatuves darbojās vairāki mākslinieki, starp kuriem ievērojamākais , taču pateicoties Dizzee Rascal un The Streets panākumiem, šis mūzikas žanrs piedzīvo pieklājīgu uzrāvienu – sākot no komerciāli orientētiem Mysteeq un Estelle, beidzot ar Shystie.

Foto: Publicitātes foto

Pēc slavētā debijas albuma „Boy In Da Corner”, likmes bija kļuvušas augstas, pirms astoņiem mēnešiem plate izdota arī ASV un jau iekļuvusi balvas nomināciju sarakstā. Daudzi Dizija cienītāji bija patiesi norūpējušies, kad mākslinieks paziņoja, ka gribētu sadarboties ar amerikāņu šā brīža top producentu Kanye West, taču jauno studijas darbu Dizijs atkal producējis pats. Pirmais singls „Stand Up Tall” izkliedē visas šaubas, arī kopējais albuma materiāls ir izdevies. Šeit atrodami tie paši datorspēlīšu bīti, daži sempli, tekstos mākslinieks pievēršas savam jaunajam slavenības statusam.

Izdošanas datums 14.09.2004.

Dj Cam "Liquid Hip Hop"

(Inflamable Records)

7/12

Dj Cam "Liquid Hip Hop"
Dj Cam "Liquid Hip Hop" Foto: Publicitātes foto

Mākslinieka jaunākais albums „Liquid Hip Hop” ir loģisks turpinājums aizsāktajiem vieglajiem hiphopa bītiem, ko papildina episzodisks Guru (Gang Starr) un J. Dilla rečitatīvs. Instrumentāls hiphops fonam..

Izdošanas datums 24.08.2004.

Headset "Space Settings"

(Plug Research)

6/12

Headset "Space Settings"
Headset "Space Settings" Foto: Publicitātes foto

Platē piedalās vairāki mazpazīstami hiphopa mākslinieki, kas vietām bagātina, vietām, traucē plates kopējai virzībai. Netrūkst arī eksperimentu, kas sasaucas ar frī džeza pianista Metjū Šipa un Antipop Consortium sadarbību pirms pāris gadiem. Interesanti izmantoti dažādi džeza sempli. Kā stāsta pats idejas autors Alens: “Mēs novērojām, ka komerciālā hiphopa producenti ievieš mūzikā jaunas un interesantas vēsmas. Mēs šajā platē esam ietekmējušies no The Neptunes, Timbaland, Dr. Dre, u.c.”.

Manuprāt, šāda veida muzikālie eksperimenti ir kļuvuši par savdabīgu mūzikas vīrusu, formas ziņā tie ir patiešām interesanti, savukārt, muzikāli un sajūtu ziņā - auksti kā zivs.

Izdošanas datums 29.06.2004.

Shystie "Diamond In The Dirt"

(Polydor)

8/12

Shystie "Diamond In The Dirt"
Shystie "Diamond In The Dirt" Foto: Publicitātes foto

Līdzības varētu vilkt gan ar Estelle, Tali gan jau pazīstamo Ms. Dynamite, kā arī bīti šur tur atgādina Dizzee Rascal. Pa vidu dinamiskiem skaņdarbiem, ir atrodami arī gluži vai R&B balāžu paraugi „Unfinished Business”. Daudzsološi.

Izdošanas datums 12.07.2004.

Talib Kweli "The Beautiful Struggle"

(Rawkus)

5/12

Talib Kweli "The Beautiful Struggle"
Talib Kweli "The Beautiful Struggle" Foto: Publicitātes foto

Reperis ne ar ko interesantu nepārsteidz, vēl vairāk, viņš ir pilns klišeju, skolniecisku pretkara protestu u.tml. muļķību. Mūzika ir garlaicīga, kaut dažus skaņdarbus producējis . Pārāk nepārliecinošs, lai kļutu par komerciālu veiksmi, pārāk komerciāls, lai gūtu ievērību un cieņu underground hiphopa aprindās.

Izdošanas datums 28.09.2004.

The Foreign Exchange "Connnected"

(BBE)

10/12

The Foreign Exchange "Connnected"
The Foreign Exchange "Connnected" Foto: Publicitātes foto

The Foreign Exchange ir Holandē esošais Nikolajs un Amerikā dzīvojošais Fontē (Little Brother), kas ar e-pasta starpniecību strādājuši pie dažādām dziesmām, kas vēlāk pārauga nopietnā sadarbībā. Mūzikas kritiķi jau paspējuši apbrīnot Nikolaja spēju iejusties "melnajā" soula, hiphopa mūzikā, dēvējot viņu par jauno ģēniju u.tml. Muzikāli plate ir ieturēta vieglos, bet smalki apstrādātos bītos, ar "Motown" cienīgiem bekvokāliem, kuriem pa virsu repo kāds būtībā nepazīstams MC.

Izdošanas datums 24.08.2004.

Komentāri (26)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu