Rietumvalstis pauž bažas par atkārtotu ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ASV, Francija un Lielbritānija otrdien piedraudēja reaģēt, ja Sīrijas diktators Bašars al Asads ofensīvā Idlibas provinces atkarošanai lietos ķīmiskos ieročus. Kopīgā paziņojumā trīs lielvalstis pauž dziļas bažas par militāro ofensīvu Idlibā un tās sekām iedzīvotājiem.

"Mēs arī uzsveram mūsu bažas par jaunu un nelikumīgu ķīmisko ieroču lietošanu," teikts valstu paziņojumā. "Mēs esam apņēmušies rīkoties, ja Asada režīms atkal izmantos ķīmiskos ieročus."

ASV, Francija un Lielbritānija aprīlī veica uzlidojumus Sīrijā, reaģējot uz uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem Dumas pilsētai pie Damaskas, kur tika nogalināti vairāk nekā 40 cilvēku.

Prezidenta Bašara al Asada režīms apsver plānus atgūt kontroli pār Idlibas provinci, kas pēc pilsoņkara septiņiem gadiem ir pēdējā lielā teritorija, kas joprojām atrodas nemiernieku kontrolē.

Idliba, kas atrodas starp Sīrijas Vidusjūras piekrasti un valsts otru lielāko pilsētu Alepo, ir apvidus, uz kurieni pēc valdības spēku uzvarām citos Sīrijas reģionos, kā arī valdības un nemiernieku starpā noslēgtajiem līgumiem devušies bruņotās opozīcijas grupējumu karotāji un ģimenes locekļi.

ANO aicinājusi rīkot sarunas, lai šajā ziemeļu provincē, kas robežojas ar Turciju, novērstu "civiliedzīvotāju asinspirti".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu