Kā Īrijā gatavojas pāvesta Franciska vizītei

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/PA/Scanpix

Šonedēļ vizītē Īrijā ieradīsies Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks. Tā būs pirmā reize gandrīz 40 gadu laikā, kad katoļticīgajā valstī viesosies pāvests, norāda aģentūra "Reuters". Pāvesta vizīte notiek laikā, kad no jauna aktualizējies jautājums par dzimumnoziegumu izdarīšanu un slēpšanu katoļu garīdzniecības aprindās.

Iepriekšējā pāvesta vizīte Īrijā notika 1979.gadā, kad tur ieradās Jānis Pāvils II. Toreiz uz vizītes publiskajiem pasākumiem devās apmēram 2,7 miljoni cilvēku, raksta portāls "The Independent".

Gatavojoties Franciska vizītei, Īrijā sākusies visdažādāko suvenīru tirgošana. Piedāvājumā ir T-krekli ar Franciska ģīmetni, figūriņas un dažādas citas mantas.

Fīniksparkā Dublinā tika uzcelta jauna skatuve ar lielu krustu, uz tās pāvests Francisks vadīs misi.

Foto: Reuters/PA/Scanpix

Dublinā pirms pāvesta vizītes uzstādīta pagaidu grēksūdzes "kaste" ar sarkastiskiem uzrakstiem. To uzslējusi bukmeikeru kompānija "Paddy Power", kuras pasūtītajā aptaujā izrādījās, ka ceturtdaļa īru vismaz desmit gadus nav sūdzējuši grēkus. Vairums teica, ka ikdienā viņiem neesot vienkārši to izdarīt, tāpēc uzņēmums Dublinā izvietoja "kasti, kurā autovadītāji var iebraukt ar savām mašīnām un "ātri tikt vaļā no grēkiem".  

Foto: Reuters/PA/Scanpix

Pāvesta vizīte Īrijā sāksies sestdien un kopumā ilgs 36 stundas. Vizītes laiks sakrīt ar Romas katoļu baznīcas pasākuma "The World Meeting of Families" norisi Dublinā.

Vizītes laikā Francisks tiksies ar garīdznieku pastrādāto dzimumnoziegumu upuriem. Taču Vatikāns paziņojis, ka par tikšanos tiks publiski paziņots tikai pēc tās beigām un upuri varēs izvēlēties, vai vēlas publiski izstāstīt savu stāstu, norāda raidorganizācija BBC.

Kā ziņots, Francisks pirmdien lūdza piedošanu par bērnu seksuālās izmantošanas skandāliem katoļu baznīcā, atzīstot, ka upuru sāpes "pārāk ilgi ignorētas, par to klusēts un tās noklusētas".

"Sirdi plosošās šo upuru sāpes, kas kliedz uz debesīm, ir pārāk ilgi ignorētas, par to klusēts un tās tās noklusētas," Vēstulē Dieva tautai - dokumentā, kas tiek izdots ārkārtīgi reti, pasaules 1,3 miljardiem katoļu norādīja pāvests.

Foto: Reuters/PA/Scanpix

Lai arī tā būs pirmā pāvesta vizīte Īrijā gandrīz 40 gadu laikā, Franciskam tā būs otrā vizīte Īrijā. 1980.gadā viņš apmeklēja Dublinu, toreiz vēl kā tēvs Horhe Bergoljo.

Kā zināms, septembrī pāvests Francisks dosies vizītē uz Baltijas valstīm, tai skaitā arī Latviju. Pāvests Latvijā ieradīsies 24.septembrī un šajā dienā pabūs Rīgā un Aglonā.

Dienas pirmajā pusē viņam ir plānota tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un valsts augstākajām amatpersonām, sabiedrības pārstāvjiem Rīgas pilī, pēc tam sekos ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, ekumenisks dievkalpojums Rīgas Domā un Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles apmeklējums. Dienas otrajā pusē viņš dosies uz Aglonu, kur svinēs Svēto misi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu