Pirmie dzīvnieki uz Zemes bija dīvaini jūras radījumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jennifer F. Hoyal Cuthill

Jauna fosiliju analīze atklājusi, ka pirmie dzīvnieki uz Zemes parādījušies vismaz pirms 571 miljona gadu, turklāt tie bijuši dīvaini jūras radījumi.

Kā vēstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Paleontology”, “Ediacaran biota” patiesi ir dzīvnieki, turklāt tie radušies vairākus miljonus gadu pirms kembrija eksplozijas.

Fosiliju “Stromatoveris psygmoglena” zinātnieki pirmo reizi atklāja 20. gadsimta vidū. Kopš tā laika palmas zaram līdzīgais jūras radījums raisīja daudzas diskusijas zinātnieku starpā.

Šī fosilija nāk no kembrija perioda, turklāt vēl vairākas līdzīgas fosilijas, kas tika uzietas tajā pašā teritorijā, tiek datētas ar vēl senāko – ediakara periodu, kas sākās pirms 635 miljoniem gadu.

Foto: Jennifer F. Hoyal Cuthill

Līdz šim zinātnieki centās saprast saistību starp “Stromatoveris psygmoglena”, ediakara periodu un dzīvniekiem, kas radās kembrija eksplozijas laikā. Izmantojot jaunu analīzes metodi, zinātnieki spēja atklāt nozīmīgu saistību starp ediakara floru un faunu un virkni citu dzīvnieku grupu. Datora modelis zinātniekiem ļāva arī salīdzināt ediakara un kembrija periodu fosiliju anatomiskās īpašības.

“Šīs metodes tiek bieži lietotas bioloģijā un paleontoloģijā, tomēr pirmo reizi tās tika izmantotas, lai pētītu plašākas attiecības starp ediakara perioda floru un faunu,” skaidroja pētniece Dženifera Hojela Kathila (Jennifer Hoyal Cuthill).

Analīze atklāja iepriekš nezināmu saistību starp ediakara floru un faunu un virkni kembrija perioda dzīvnieku grupu. Balstoties uz šīs analīzes, “Stromatoveris psygmoglena” ir nozīmīga saite starp agrākām un vēlākām radību sugām.

“Visticamāk, dzīvnieki sāka rasties un vairoties nevis kembrija periodā, bet jau krietni agrāk – ediakara periodā,” piebilda Kathila.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu