Masalu uzliesmojums Eiropā: slimība strauji izplatās nevakcinētu bērnu vidū (2)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Šogad Eiropā plosās masalu uzliesmojums. Gada pirmajā pusē tas prasījis 37 cilvēku dzīvības, bet kopumā reģistrēti vairāk nekā 41 000 saslimšanas gadījumu, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati. 

Uzliesmojuma centri - galvenokārt Eiropas dienvidu daļā

Masalu uzliesmojums vissmagāk skāris četras valstis - Franciju, Ukrainu, Serbiju un Grieķiju.

Pēdējā gada laikā lielākie uzliesmojumi fiksēti Ukrainā un Serbijā - abās valstīs bijis vairāk nekā 600 saslimšanas gadījumu uz vienu miljonu iedzīvotāju. 

Ukrainā šā gada jūnijā reģistrēts vairāk saslimšanas gadījumu nekā visā iepriekšējā gadā kopā.

Ukrainā un Serbijā notika 22 no 37 šā gada pirmajā pusē reģistrētajiem nāves gadījumiem. 

Foto: Scanpix

Francijā, kur sabiedrība pret vakcināciju ir noskaņota skeptiskāk nekā daudzviet citur Eiropā, gada pirmajos sešos mēnešos tika fiksēti 2579 saslimšanas gadījumi - gandrīz piecas reizes vairāk nekā visā 2017.gadā kopā. Tikmēr sagaidāms, ka Grieķijā līdz gada beigām saslimšanas gadījumi četrkāršosies, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Nevakcinēto bērnu vidū masalas "izplatās kā meža ugunsgrēks"

Eiropā vērojamā uzliesmojuma iemesls - lielais nevakcinēto bērnu skaits, sarunā ar raidorganizāciju "Euronews" norāda PVO Vakcinācijas, novēršamo slimību un imunizācijas programmas pārstāvis Marks Muskats.

"Ja valsts nepanāk, ka 95% cilvēku saņēmuši divas vakcīnas pret masalām, cūciņām un masaliņām, gadu gaitā akumulējas riskam pakļauto bērnu skaits. Un, kad inficējas viens cilvēks kādā kopienā, tas izplatās kā meža ugunsgrēks un noved pie tādiem uzliesmojumiem, kādu redzam šogad," uzsver Muskats.

Foto: Scanpix

Kāds ir risinājums? Vecākiem vajadzētu vakcinēt savus bērnus, norāda PVO pārstāvis. Savu imunitāti vajadzētu pārbaudīt arī pieaugušajiem valstīs, kur pagātnē nav darbojušās vakcinācijas programmas.

Savukārt valstu valdībām jānodrošina, ka vakcinācijas pakalpojumi vecākiem ir ērti pieejami.

"Vakcīnas ir ļoti iedarbīgs un noderīgs veselības aprūpes rīks, kas būtu jāizmanto," norāda Muskats.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu