IBSF oficiāli izmaina Soču olimpisko spēļu rezultātus, Melbārdim zelts četriniekos un bronza divniekos (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) oficiāli savā mājaslapā izmainījusi 2014.gada Soču olimpisko spēļu bobsleja sacensību rezultātus, kas latviešu pilotam Oskaram Melbārdim nozīmē zelta iegūšanu četriniekos un bronzas saņemšanu divniekos.

Zelts četriniekos līdz ar to pienākas arī Melbārža stūmējiem Daumantam Dreiškenam, Jānim Strengam un Arvim Vilkastem, kamēr Dreiškenam tiek arī bronza divniekos.

Sočos par olimpisko čempionu gan divniekos, gan četriniekos kļuva krievu pilots Aleksandrs Zubkovs, tomēr viņš saņēma diskvalifikāciju par dopinga lietošanu. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pēcāk aicināja medaļas pārdalīt, turklāt organizācija bija gatava šī gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs veikt īpašu medaļu ceremoniju, tomēr tā nenotika. IBSF ilgstoši arī vilcinājās oficiāli mainīt rezultātus.

Pērn SOK anulēja Zubkova un viņa ekipāžu gūtos rezultātus Soču Olimpiādē, jo bijusi manipulācija ar sportistu dopinga analīzēm, tās aizvietojot ar "tīrām" provēm.

Zubkovs pēc diskvalifikācijas saņemšanas vērsās arī Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), tomēr viņa apelācija netika apmierināta. Tā savukārt tika apmierināta krievu skeletonistam Aleksandram Tretjakovam, kurš Sočos guva zeltu, apsteidzot Martinu Dukuru, lai gan arī šis Krievijas sportists sākotnēji saņēma diskvalifikāciju no SOK.

Phjončhanā Melbārdis kopā ar Strengu izcīnīja bronzu divnieku sacensībās.

Tikmēr Zubkovs pašlaik vada Krievijas Bobsleja federāciju (RBF).

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Edgars Severs iepriekš skaidroja, ka tā kā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) diskvalificē sportistu, bet konkrētos lēmumus par vietu izmaiņām pieņem IBSF, IZM sagaidīs federācijas pieņemto lēmumu, un tad virzīs jautājumu par prēmiju starpību izmaksu.

Melbārža ekipāžā par izcīnīto sudraba godalgu katrs komandas dalībnieks iepriekš saņēma 83 801 eiro, no kuriem pēc nodokļu nomaksas katram tika 64 030 eiro.

Pašlaik Ministru kabineta noteikumi nenosaka precīzu summu, kāda sportistiem jāsaņem par olimpisko sudrabu vai bronzu, bet paredzēts, ka piešķiramās naudas balvas apmērs nedrīkst pārsniegt 60% no iepriekšējās vietas maksimāli iespējamā naudas balvas apmēra. Maksimālais naudas apmērs, kas piešķirams par olimpiskajās spēlēs iegūto pirmo vietu komandām ir 426 862 eiro, savukārt individuālajos sporta veidos - līdz 142 288 eiro.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu