Austrālijas premjers atsakās atkāpties no amata

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls
Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls, neskatoties uz pieaugošo spiedienu no paša vadītās Liberālās partijas biedru puses, ceturtdien atteicies atkāpties no amata.

Tērnbuls žurnālistiem Kanberā pavēstīja, ka gadījumā, ja viņš saņems petīciju sarīkot vēl vienu balsojumu par partijas vadītāja amatu, ko būs parakstījis vairākums liberāļu parlamenta frakcijas deputātu, viņš piektdien sasauks partijas vadības sanāksmi.

Ja sanāksmes dalībnieki atbalstīs balsojuma sarīkošanu par partijas līdera iespējamo nomaiņu, viņš savu kandidatūru vairs neuzturēs, jo uzskatīs to par neuzticības izteikšanu.

Kā ziņots, trīs Tērnbula vadītās valdības ministri ceturtdien paziņoja, ka premjers esot zaudējis sava kabineta un Liberālās partijas atbalstu un viņam ātri jāsarīko atkārtots iekšējs balsojums jauna līdera izraudzīšanai.

Finanšu ministrs Matiass Kormens, darbavietu un inovāciju ministre Maiklija Keša un sakaru ministrs Mičs Faifīlds darīja zināmu savu viedokli dienā, kad bijušais iekšlietu ministrs Pīters Datons ir aicinājis valdošās Liberālās partijas parlamentāriešus ievēlēt jaunu premjerministru.

Tērnbuls jau otrdien izturēja uzticības balsojumus Liberālās partijas deputātu sanāksmē un dažas stundas pēc tam – arī parlamentā.

Tērnbuls otrdien Liberālās partijas deputātu sanāksmē pasludināja savu amatu par vakantu pēc izskanējušiem pieņēmumiem, ka viņa krēslu kāro ieņemt Datons.

Liberālās partijas deputātu balsojumā Tērnbulu atbalstīja 48, bet Datonu – 35 deputāti, un Datons pēc šī balsojuma atkāpās no iekšlietu ministra amata.

Ceturtdien par savu atkāpšanos no ministru amatiem paziņoja arī Kormens, Keša un Faifīlds.

Kormens trešdien bija publiski paudis atbalstu Tērnbulam, tomēr ceturtdien paziņoja, ka valdību būtu jāvada Datonam.

"Es gadiem ilgi esmu gribējis turpināt atbalstīt Malkolmu Tērnbulu kā Liberālās partijas līderi. Tomēr es nevaru ignorēt realitāti. Kad pieci kolēģi ministru kabinetā man saka, ka viņi otrdien atbalstīja Tērnbulu (..), bet ir mainījuši savu nostāju, tad es to nevaru ignorēt," Kormens sacīja reportieriem.

Datons pieprasījis, lai atkārtotais balsojums notiktu jau ceturtdien pirms parlamenta divu nedēļu atvaļinājuma.

Kārtējā partijas sanāksme paredzēta tikai 11.septembrī.

Austrālija ir piedzīvojusi politiskas nestabilitātes periodu, kopš 2007.gadā amatu zaudēja premjerministrs Džons Hovards, kurš bija vadīja valdību vairāk nekā 11 gadus.

Tērnbuls septembrī varētu kļūt par visilgāk amatā pavadījušo Austrālijas premjerministru kopš Hovarda, ieņemot šo amatu trīs gadus un četras dienas.

Vairumā sabiedriskās domas aptauju kopš pēdējām parlamenta vēlēšanām 2016.gadā Liberālās partijas valdība popularitātes ziņā ir atpalikusi no opozīcijā esošās Leiboristu partijas.

Kārtējās Austrālijas parlamenta vēlēšanas gaidāmas nākamā gada sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu