ASV nepiedalīsies Krievijas vadītajās sarunās par Afganistānu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV noraidījušas uzaicinājumu piedalīties Krievijas vadītajās sarunās par situāciju Afganistānā, skaidrojot, ka miera panākšana šo sarunu rezultātā ir maz ticama. ASV atbalsta afgāņu vadītos centienus miera labā, trešdien sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs, sakot, ka tas ir principa jautājums.

Krievija paziņojusi, ka 4.septembra sarunām Maskavā pievienosies talibi, kā arī vairāku Afganistānas kaimiņvalstu pārstāvji.

Kopš 2001.gada ASV iebrukuma Afganistānā šī būs viena no nedaudzajām reizēm, kad nemiernieku grupējums piedalās tik prominentos diplomātiskos centienos.

Ņemot vērā pieredzi no iepriekšējām Maskavas vadītajām sanāksmēm Afganistānas jautājumā, "ir maz ticams, ka [šīs sarunas] varētu panākt progresu šī mērķa virzienā", sacīja preses sekretārs.

Neraugoties uz pamiera piedāvājumu, talibi atsakās iesaistīties sarunās ar Kabulas valdību.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņoja, ka afgāņu talibi pieņēmuši Krievijas ielūgumu ierasties 4.septembrī uz sarunām Maskavā par iespējamo Afganistānas miera līgumu.

Krievija pēdējo gadu laikā, kad ASV samazinājušas militārās operācijas Afganistānā, sevi cenšas pozicionēt kā miera atbalstītāju šajā valstī.

Krievija iepriekš minējusi, ka kustība "Taliban" ir teroristiska organizācija, tomēr Maskava arī uzskata, ka tā varētu sekmēt citas teroristiskas organizācijas - "Islāma valsts" - izskaušanu.

Padomju Savienība līdz 1989.gadam desmit gadus Afganistānā karoja ar afgāņu nemiernieku kustību, sniedzot atbalstu tā laika sociālistiskajai Kabulas valdībai.

ASV iebruka Afganistānā aptuveni desmit gadus vēlāk - 2001.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu