Finanšu ministre: "Moneyval" slikto vērtējumu par Latviju ietekmēja iestāžu prasmju un resursu trūkums (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola Foto: Ieva Leiniša/LETA

Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" slikto Latvijas vērtējumu par finanšu noziegumiem ietekmēja iestāžu prasmju un resursu trūkums, ceturtdien pēc Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītās Finanšu sektora attīstības padomes sēdes žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ceturtdien Finanšu sektora attīstības padomes sēdē tika uzklausīts "Moneyval" priekšsēdētāja Daniela Telesklafa ziņojums par finanšu noziegumu situāciju Latvijā un rekomendācijām to apkarošanai. Atbilstoši ceturtdien publicētajam "Moneyval" ziņojumam Latvijai noteikts pastiprināts kontroles režīms, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Finanšu ministre uzsvēra, ka "Moneyval" ziņojumā neesot lielu pārsteigumu, jo ziņojumā paustā kritika bijusi zināma.

Reizniece-Ozola atzinīgi izteicās par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītājas Ilzes Znotiņas paveikto, nodrošinot, ka "Moneyval" vērtējums atsevišķos gadījumos nebija sliktās, kā tas varēja būt, bet citos gadījumos pat uzlabojies.

Reizniece-Ozola norādīja, ka Latvijai ir gads laika, lai uzlabotu situāciju finanšu noziegumu apkarošanā. ""Moneyval" norāda, ka Latvijā nav problēmu ar likumdošanu naudas atmazgāšanas apkarošanas jomā, cik ar regulējuma praktisku piemērošanu, spēju ieraudzīt finanšu noziegumus, tos izmeklēt un piemērot sodu," pauda ministre.

"Moneyval" vadītājs sēdes dalībniekiem arī norādījis, ka turpmāk "Moneyval" vērtēs "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesu. "No tā, cik profesionāli un atklāti tiks vadīts šis process, būs atkarīgs nākamais "Moneyval" vērtējums par Latviju," piebilda finanšu ministre.

Aicināta vērtēt atbildību par "Moneyval" ziņojumā pausto slikto Latvijas novērtējumu, Reizniece-Ozola atzina, ka "atbildība par esošo situāciju ir jāuzņemas visiem kopā ne tik daudz par pagātni, cik nākotni", tomēr šāda situācija izveidojusies iestāžu prasmju un resursu trūkuma dēļ.

Pēc viņas teiktā, patlaban ir jākoncentrējas uz darāmajiem darbiem, ceļot atbildīgo iestāžu kapacitāti, nodrošinot lielāku to neatkarību. ""Moneyval” vadītājs teica, ka varam radīt brīnišķīgus likumus, bet ja nav reālu lietu ar notiesājošiem spriedumiem, mēs nevarēsim pārliecināt pasauli, ka spējam kontrolēt riskus," atzina finanšu ministre.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu