Igauņu alpīnisti Pamirā uzkāpuši Igaunijas smailē

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Igauņu alpīnisti šonedēļ pēc 28 gadu pārtraukuma uzkāpuši 6211 metrus augstajā Igaunijas smailē, kas atrodas Pamira kalnos, Aizalaja grēdā, uz Kirgizstānas un Tadžikistānas robežas.

Kāpiens, kas iecerēts kā dāvana Igaunijas valstij simtajā dzimšanas dienā, šoreiz bijis ļoti grūts, atzinis ekspedīcijas vadītājs Raivo Plumers.

"Grūtības bija gluži citādas nekā pirms 28 gadiem, jo ledājs šai laikā ir stipri mainījies," viņš stāstījis. "Pēdējais posms bija īpaši smags, (..) laiks strauji pasliktinājās. Tomēr mums izdevās pasniegt savu dāvanu šai laikā, kad Igaunijā turpinās Lielā simtgades svinību vasaras nedēļa."

No 12 cilvēku grupas virsotnē uzkāpuši desmit, vēl divi palikuši viņus gaidīt nometnē.

"Virsotnē mēs ieturējāmies, nofotografējāmies ar Igaunijas karogu un centāmies atrast vēstuli, kas te atstāta 1960.gadā," pastāstījis Plumers.

Alpīnistu ekspedīcija uz Igaunijas smaili ir viens daudzajiem pasākumiem Igaunijas "Simtgades pārgājienu" ciklā, kurā ietverti ceļojumi pa Igaunijas dabas liegumiem un kultūrvēsturiskajiem objektiem, piedzīvojumu pārgājieni, laivu braucieni pa upēm un jūru, velobraucieni, auto un motobraucieni, kas ļauj labāk iepazīt savu zemi.

Pārgājienu ciklu "Igaunijas Republikai 100" organizē un koordinē Igaunijas pārgājienu savienība, Igaunijas Valsts kancelejas simtgades pasākumu organizācijas komisija "ER100" un Igaunijas valsts mežu apsaimniekotājs RMK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu