Noskaidrots, ka bruņurupučiem reiz nebija bruņu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: National Museums Scot / SWNS.com / Scanpix

Zinātnieki uzgājuši pierādījumus, kas apstiprina visai dīvainu pieņēmumu – bruņurupuči reiz tīri labi iztikuši bez savām bruņu mājiņām.

Kā vēstīts zinātniskajā žurnālā “Nature”, ārkārtīgi labi saglabājusies bruņurupuča fosilija tika atrasta Ķīnas provincē. Tā ir 228 miljonus gadu sena un tik liela kā divguļamā gulta.

“Tas izskatījās pēc bruņurupuča, tomēr tam nebija bruņu nedz uz muguras, nedz zem vēdera,” atklāja skotu dabas zinātnieks Nikolass Freizers (Nicholas Fraser).

Zinātnieki antīko reptili nodēvējuši par “Eorhynchochelys sinensis”, kas nozīmē “bruņurupucis ar knābi no Ķīnas.”

Kāpēc bruņurupuča čaulai ir nozīme?

Bruņas aizsargā bruņurupučus, kā arī ļauj tiem uzturēties zem ūdens ilgāk. Tās ir veidotas no aptuveni 50 kauliem, veidojot cietu ārējo apvalku.

Foto: Chun Li, Nicholas C. Fraser

“Bruņurupuči ir ļoti dīvaini dzīvnieki. Iedomājieties, tiem daba ir devusi bruņuvesti. Tiešām īpatnēji dzīvnieki, kas izdzīvojuši vairāk nekā 200 miljonus gadu,” piebilda Freizers.

Kā bruņurupuči tika pie savas čaulas?

Kā evolūcijas gaitā ir izveidojusies bruņurupuča čaula, zinātniekiem joprojām ir neatbildēts jautājums. Pastāv vairākas fosilijas, kurās bruņurupucim jau ir bruņas, tāpēc šis atradums varētu sniegt atbildes uz daudziem jautājumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu