ASV jaunās sankcijas pret Krieviju varētu stāties spēkā pirmdien

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Jaunās sankcijas pret Krieviju, kuras Vašingtona izsludinājusi, reaģējot uz bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Lielbritānijā, stāsies spēkā 27.augustā, atsaucoties uz ASV Valsts departamenta pārstāvi, piektdien ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Iepriekš tika gaidīts, ka jaunās sankcijas stāsies spēkā jau 22.augustā.

Aģentūrai TASS kāds Valsts departamenta pārstāvis paskaidrojis, ka 6.augustā, pamatojoties uz likumu par ķīmisko un bioloģisko ieroču kontroli un to lietošanas aizliegumu, Vašingtona secinājusi, ka Krievija "izmantojusi ķīmiskos vai bioloģiskos ieročus, pārkāpjot starptautiskās tiesības, vai arī izmantojusi pret saviem pilsoņiem nāvējošus ķīmiskos vai bioloģiskas ieročus".

8.augustā Valsts departaments informējis Kongresu par nolūku piemērot Krievijai sankcijas saskaņā ar šo likumu.

Periods, kurā jāinformē par jaunu sankciju noteikšanu, beidzās 22.augustā, un tagad valsts departaments nodevis attiecīgo informāciju iekļaušanai Federālajā reģistrā, kas tiks publicēta 27.augustā, paskaidroja Valsts departamenta pārstāvis.

Līdz ar publicēšanu Federālajā reģistrā, kurā tiek apkopoti visi ASV valdības oficiālie dokumenti, jaunās sankcijas stāsies spēkā.

Jaunās sankcijas paredz aizliegumu piegādāt Krievijai dubultā lietojuma ražojumus, eksportēt uz Krieviju jebkādas "sensitīvas" tehnoloģijas vai preces, kas varētu kaitēt ASV nacionālajai drošībai, kā arī piegādāt naftas nozares tehnoloģijas vai to komponentus.

Otrā sankciju kārta, kas varētu stāties spēkā pēc trīs mēnešiem, ja Krievija "ticami neapliecinās", ka tā vairs neizmantos ķīmiskos ieročus, paredz jau diplomātiskās sadarbības statusa pazemināšanu vai pat pilnīgu apturēšanu, faktisku pilnīgu eksporta aizliegumu uz Krieviju, izņemot pārtikas preces, kā arī Krievijas importa aizliegumu, ieskaitot naftu un naftas produktus, aizliegumu Krievijas kontrolēto lidsabiedrību lidmašīnām nosēsties ASV un caur starptautiskajām organizācijām Krievijai izsniedzamo kredītlīniju bloķēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu