Vadība no topošās nākotnes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Otto Šarmers
Otto Šarmers Foto: Ekrānuzņēmums

Nereti gan dažādas organizācijas, gan sabiedrība kopumā globālu un lokālu problēmu risināšanā izmanto paņēmienus, kas ne vien nelīdz, bet arī rada neviena negribētu iznākumu. Kā to izskaidrot un kā no šī apburtā loka izrauties? Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta pasniedzējs Otto Šarmers šā jautājuma izpētei veltījis lielu daļu darba mūža un sava pētījuma rezultātus apkopojis revolucionārajā darbā “U teorija”, kuru latviešu valodā laidis klajā "Apgāds Zvaigzne ABC".

Otto Šarmers uzskata: liela daļa problēmas saistīta ar to, ka šodienas izaicinājumiem un problēmām cenšamies piemeklēt pagātnes risinājumus. Viņaprāt, ir divi mācīšanās veidi: mācīties var vai nu no pagātnes, vai no nākotnes. Mācīšanās no nākotnes notiek, atmetot bailes, cinismu un gatavos spriedumus, atverot prātu, gribu un sirdi un koncentrējoties uz nākotnes iespējām. Viņš uzsver, ka nākotnes potenciāla realizēšana ārkārtīgi lielā mērā atkarīga no visu problēmas risināšanā iesaistīto indivīdu iekšējā stāvokļa. Šis holistiskais skatījums ir viena no iezīmēm, kas U teoriju atšķir no daudzām citām pārmaiņu vadības un menedžmenta teorijām: nozīme ir ne vien risinājumiem, bet arī katra indivīda īstajai patībai.

Kāpēc šo pieeju dēvē par U teoriju? Tādēļ, ka Šarmers apraksta procesu, kas, attēlots vizuāli, atgādina burtu U: kreisajā jeb “nokāpšanas” pusē indivīds vai organizācija atver prātu, sirdi un gribu jaunām idejām un atraisās no visiem šķēršļiem, bet labajā lēnām virzās augšup pretī jaunu, inovatīvu ideju prototipēšanai un realizēšanai. Starp abām pusēm U zemākajā punktā atrodas slieksnis, kurā mēs nodibinām saikni ar dziļāko zinību avotu. Kad šķērsots šis slieksnis, nekas vairs nepaliek pa vecam. Gan indivīdi, gan grupa kopumā sāk darboties ar augstāku enerģijas līmeni un nākotnes iespēju izjūtu un tādējādi kļūst par apzinātiem topošās nākotnes nesējiem.

Latvijā ar U teorijas popularizēšanu nodarbojas Integrālās izglītības institūts. Tā programmas direktors Juris Rubenis saka:

“Otto Šarmers apraksta cilvēka uztveri paplašinošu un mainošu pārveides ceļu, ko jūs, visticamāk, intuitīvi jau pazīstat. Izcila, pārsteidzoša un, pats galvenais, praktiski izmantojama grāmata par uzņēmumu vadību un dzīvi.”

Grāmata paredzēta domājošiem praktiķiem: vadītājiem, izpilddirektoriem, komandu līderiem, valsts amatpersonām un citiem, kuriem rūp praktiski rezultāti. Tā ir grāmata pragmatiskiem, aizrautīgiem cilvēkiem, kuri gatavi apstrīdēt savus pieņēmumus un ieklausīties dziļākajā iekšējā balsī. Tikai caur šo ieklausīšanos mēs nonāksim pie kolektīvā spēka, kas ļaus radīt pasauli no jauna.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Antra Lezdiņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu