Zinātnieki: Atveriet acis! Alkohols ir kaitīgs arī nelielos daudzumos (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sliktas ziņas tiem, kuri vakaros ir pieraduši izbaudīt glāzi sarkanvīna. Jaunā pētījumā noskaidrots, ka alkohols ir cilvēkam kaitīgs pat nelielos daudzumos.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Lancet”, zinātnieki, lai arī atzīst, ka alkohols var palīdzēt izvairīties no sirds slimībām, tomēr vēža un citu slimību risks tikai paaugstinās.

Cik bīstama ir alkohola lietošana nelielos daudzumos?

Pētījumā tika aplēsts, kādi ir alkohola lietošanas paradumi un tā ietekme uz veselību 195 valstīs no 1990. līdz 2016. gadam. Dati tika iegūti no 15 līdz 95 gadus veciem cilvēkiem, kuri vai nu alkoholu nelietoja vispār, vai izdzēra vienu vai vairākus alkoholiskos dzērienu dienā. Abas cilvēku grupas tika salīdzinātas.

Atklājās, ka no 100 tūkstošiem nedzērāju 914 cilvēkiem bija attīstījušās ar alkoholu saistītas veselības problēmas, piemēram, vēzis vai ievainojumi. Savukārt, ja cilvēks izdzer vienu alkoholisko dzērienu dienā, tad šis skaits pieaug par četriem cilvēkiem. Dienā izdzerot divus alkoholiskos dzērienus, šis skaitlis pieaug par 63 cilvēkiem, kas saskaras ar veselības problēmām, bet, ja cilvēks izdzer piecus alkoholiskos dzērienus dienā, tad skaits pieaug par 338 cilvēkiem.

“Lai arī viens alkoholiskais dzēriens dienā risku saslimt ar kādu slimību paaugstina tikai nedaudz, tomēr risks pastāv jebkurā gadījumā. Turklāt ir ļoti maz cilvēku, kas tiešām dienā izdzertu tikai vienu dzērienu. Parasti to ir krietni vairāk,” teica viena no pētījuma autorēm Sonja Saksena (Sonia Saxena).

Pētījuma vadošais autors Makss Grisvolds (Max Griswold) savukārt atklāja, ka iepriekšējie pētījumi, kas it kā pierādīja, ka alkohola samērīga lietošana veselībai ir droša, ir pārāk relatīvi. Lai arī alkohols var nākt par labu sirdij, tomēr tam pretī stāv paaugstināts vēža, ievainojumu un infekciju slimību risks.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu