Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Pozitīvais Rīgas "Dinamo"

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas “Dinamo” meistari aizvadījuši pēdējās pārbaudes spēles pirms 11. KHL čempionāta. Uzvarēts astoņās (?) no 11 spēlēm, turklāt ļoti solīdi nospēlēts Latvijas Dzelzceļa kausā, papildlaikā ar 2:1 uzvarot Gagarina kausa ieguvēju Kazaņas “AK Bars”, arī papildlaikā ar 1:2 zaudējot Jaroslavļas “Lokomotiv”. Šis pats 2:1, bet pamatlaikā pret Minskas “Dinamo”. Pret vienu no Šveices čempionāta vadošajiem klubiem “Davos” - šajā gadsimtā seši čempiona tituli - pārliecinoša uzvara ar 6:1 un trešo reizi izcīnīts LDz kauss. 

Kas redzams “Dinamo” spēlēs? Tas ir ļoti organizēts hokejs. It kā aktīvi un daudz uzbrūkot, tomēr vispirms tiek domāts par savu vārtu drošību. Kur itin pārliecinoši jūtas publikas mīlulis Kristers Gudļevskis. Gudija spēles stils, kad viņš pārlieku ātri nepiespiež ripu, ir noderīgs jauno hokeja noteikumu laikā. Proti, vārtsargi ripu drīkstot piespiest tikai... izteiktu briesmu gadījumā saviem vārtiem. Ja tuvumā nav neviena naidnieka, tad jāturpina spēlēt. Skaidrs, ka tagad plašas iespējas noteikumus interpretēt galvenajiem tiesnešiem, jo vai tās ir briesmas, ja pretinieks ir jau pie “ūsiņām”, vai nav?

Šā vai tā, bet Kristera labā spēle ar nūju tagad ir liels pluss. Pret “Lokomotiv” un “AK Bars” pamatlaikā zaudēts tikai pa vieniem vārtiem!

Tas ir ļoti labs pieteikums sezonai un pirmā vārtsarga postenim, kas Kristeram jau no sākuma tika plānots. Timurs Biļalovs vai Maksims Tretjaks? Kurš būs otrais?

Ja “Dinamo” visas dzelzceļnieku kausa spēles aizvada ar septiņiem aizsargiem un 13 uzbrucējiem, tad lietu loģika saka priekšā, ka tā būs arī KHL čempionātā. Šobrīd izskatās, ka trīs vietējie kadri (Sotnieks, Balinskis, Zīle) būs trīs no septiņiem, bet “Dinamo” ģenerālmenedžeris un galvenais treneris nedrīkstēja laist garām tādu piedāvājumu kā Sergejs Gimajevs (1,89 m/90 kg). 34 gadus vecais Maskavas CSKA skolas audzēknis vēl Krievijas čempionāta laikos uzspēlējis Čerepovecā, Novosibirskā un Maskavas “Dinamo”, bet KHL desmitgadi viņš aizvadījis Astanā, Ufā, CSKA, Novosibirskā, pēdējos divus gadus – Podoļskas “Vitjaz”. Izteikts aizsardzības tipa aizsargs, kura slidojums varbūt nav ideāls, taču pieredze ļauj izvēlēties laukumā pareizo pozīciju. Kāpēc Gimajevs Rīgā? Divi motīvi: sieva viņam no Latvijas un Sergejs kā pēdējā brīža piedāvājums ir relatīvi lēts spēlētājs (KHL apritē!). Četrās kausa spēlēs, it sevišķi pārī ar Sotnieku, Gimajevs ir labs pretinieku labāko spēku neitralizētājs.

No pārējiem aizsargiem man personīgi vislabāk patīk Uvja Balinska hokejs – labs slidojums, aizsargam (bijušais uzbrucējs taču!) gana laba nūjas tehnika, pārredz laukumu un izskatās, ka spēj tikt no uzbrukuma atpakaļ aizsardzībā. Otrs uzbrūkošais aizsargs Metjū Majone droši vien arī sezonas laikā riņķos amplitūdā – ļoti karsts/pavisam auksts. Nu ir 27 gadus vecā italokanādieša asinīs mazliet avantūras.

Ja būs ripa naidnieku būrī, kā papildlaikā pret Kazaņu pēc piespēles Džeriņam, tad Metjū mēs, protams, slavēsim, bet, ja ripa pēc viņa avantūras ielidos Kristera sargātajos vārtos, tad gaidi skarbu kritiku, Metjū! Latvijas dzelzceļa kausā no aizsargiem nevienu spēli neaizvadīja Mamčics (savainojums), tikai pa vienai – Ališausks un Feirčilds. Acīmredzot viņi arī ir pirmie kandidāti fārmkluba papildināšanai.

No uzbrucējiem bez spēlēm palicis Marenis, kurš jau pasen vairs nav komandā, pa vienam mačam – Kalnam un Lipsbergam.

Lai gan spēļu pieteikumos kā pirmais trijnieks minēti dažādi hokejisti, visticamāk, ka pretinieku galveno spēku neitralizācija tiks uzticēta Meijam, Batņam un Ģēģerim. Bet kura būs pirmā jeb metēju maiņa?

No Toronto mājās pārrodoties Mārtiņam Dzierkalam, “Dinamo” ir ieguvis dinamītu, spridzekli vai citiem vārdiem – ļoti neordināru uzbrucēju. Kurš var gan aizskriet, gan arī pieturēt ripu. Hokeja “visziņi” gan paredz, ka Dzierkals “Dinamo” pagrimšot, man tā neliekas. Bet sisties ar galvu aizvērtās durvīs? Ne NHL, ne Toronto AHL komanda Mārtiņam arī šogad nespīdēja.

Cackāties pa ECHL? Var jau būt, ka kanādieši to gaidīja, bet ejams ir arī šis – KHL ceļš. Ko pierādījuši vairāki Krievijas uzbrucēji. Savas gaitas “Dinamo” sācis ceturtajā trijniekā, jau otrajā mačā Dzierkals bija pirmajā maiņā kopā ar Videlu un Dārziņu. Draudīgs izskatās arī trijnieks Rēdlihs – Džeriņš – Klarks. Par Klarku jau rakstīju iepriekš – nu jūt viņš ar muguras smadzenēm, kur atlēks ripa. Un pirmais ir klāt. Vakar pat trīs vārti, laukumā lidojot cepurēm.

Negribu nevienu pārslavēt, taču liekas, ka šajā “Dinamo” modelī nav tizlo – visi slido, visi spēj spēlēt jebkurā pozīcijā. Un ļoti, ļoti nopietni darbu dara Ankipāns un viņa brigāde. Dažbrīd varbūt pat šķiet, ka Ankipāns ir pārlieku piesardzīgs, it sevišķi hokejistu atskaitīšanā – liekas, ka Ģirts grib sagatavoties pilnīgi visām situācijām un gadījumiem. Lai nebūtu starpgadījumu.

2. septembrī sākas KHL cāļu skaitīšana. Vispirms Jekaterinburgā, pēc divām dienām – Magņitogorskā. Rīgā pirmās trīs spēles ieplānotas četrās dienās – 8. ar “Sibirj”, 9. ar “Severstaļ”, 11. ar Maskavas “Dinamo”. Septembra, decembra un janvāra grafiks diezgan smags – pa divpadsmit spēlēm, oktobrī – par vienu mazāk. Tāda ir sportistu dzīve... 62 spēles regulārajā čempionātā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu