"Stirnu buka" Gaiziņkalna posms risināsies karnevāla formātā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Šļūka

Jau 8. septembrī Gaiziņkalnā gaidāms ainavisks Stirnu buka sezonas priekšpēdējais, 6. posms, kurš šoreiz risināsies karnevāla formātā. Karnevāla tēma jeb dresscode – “mežā zvēri dažādi”.

Lēnām un neatlaidīgi taku skrējienu seriāla  “Stirnu buks 2018” sezona iegrozījusies tās izšķirīgajā fāzē dalībniekiem, kuri cīnās par iespējami augstākām vietām sezonas kopvērtējumā! Kur Latvijā vēl augstāk, ja ne Gaiziņā? Lai arī iekoptu taku šeit ir pamaz - pamatā grants ceļi mijas ar bezceļa (off road) takām, šī bija mūsu pamatmotivācija vienu no svarīgākajiem seriāla posmiem organizēt dabas parkā "Gaiziņkalns"! Jo Latvijas augstākajā kalnā būs jāuzskrien!

Gaiziņkalna (311,94 m vjl) apkārtnē izvietojušies arī citi Latvijas lielpauguri - Sirdskalns (297 m vjl), Abrienas kalns (287 m vjl), Dravēnu kalns (283 m vjl). Gaiziņa pakājē atrodas 8 no 10 Latvijas augstākajām virsotnēm. Saprotama lieta, ka Stirnu buki daļu no šā astotnieka apmeklēs klātienē!

GAISZINIS GAIZIŅŠ

Gaiziņa vārds cēlies no vārda Gaiszinis, jo kalns arvien tiek uzskatīts par drošu laika pareģotāju. Ja tas tinas miglā vai no tā ceļas dūmaka, tad ne vēlāk kā trešajā dienā gaidāmi nokrišņi. Kā zināms, Gaiziņkalns ir Latvijas augstākais kalns. Tā absolūtais augstums ir 311,94 metrus virs jūras līmeņa, bet relatīvais augstums – vairāk nekā 61 metrs, kalnam stiepjoties 1 km garumā un 650 metru platumā.

Ap Gaiziņkalnu 2000 hektāru platībā plešas dabas parks “Gaiziņkalns”, kurš dibināts pirms vairāk nekā 60 gadiem – 1957.gadā. Teritorija veidota, lai aizsargātu raksturīgo Vidzemes augstienes ainavu pauguraino reljefu un ezerus, to dabas un kultūras vērtības. Tā tiek definēta kā izcili gleznaina teritorija ar raksturīgo Vidzemes augstienes ainavu. Dabas parks ir iekļauts Eiropas Savienības īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā “Natura 2000”.

VAI ESI GATAVS KARNEVĀLAM?

Stirnu buka 6. posmā risināsies īsts, lustīgs un trakulīgs karnevāls. Gaiziņkalna karnevāla tradīcija aizsākusies pirms Otrā pasaules kara. 1936. gada Lieldienās slēpotāju grupas no Rīgas krustu šķērsu izbraukājušas Gaiziņa nogāzes, un visiem prāts nesies uz jautrībām. Viena no viesu kompānijām apmetusies pie kalna netālajos “Kulitēnos”. Viņu vidū bija sabiedrības dvēsele Bruno Kalniņš, kurš bijis pazīstams ar iesauku Fuņķis. Kādā brīdī Fuņķis izspēris ideju, ka visiem jāpārģērbjas un jāsarīko karnevāls. Tā arī izdarījuši – dažnedažādi saģērbušies un slēpojuši uz kalnu, visādi ampelējušies. Un kopš tās reizes katru gadu Gaiziņkalnā pavasarī rīkots slēpošanas karnevāls.

Viens no krāšņākajiem karnevāliem piedzīvots 1940. gadā: izdomas bagātu masku bijis pārpārēm – sportotāji ārstu ķiteļos ar viltotām bārdām, pidžamās, rūtainos svārkos un seģenēs... Pēc kara jaukā tradīcija tik ātri neatjaunojās, jo asinsizliešana ievērojami bija paplucinājusi sportistu rindas.

Ziedu laikus karnevāls atkal piedzīvoja 70. un 80. gados, kad Gaiziņkalnā sabraukuši ap 10 000 (!) jestrā pasākuma apmeklētāju. Trauksmainajā Atmodas laikā tradīcija atkal pajuka, taču vēlāk dažādos formātos atjaunota. 1997. gadā kolorītais pasākums risinājās ar  nosaukumu “Golgāttrons”, bet 2010. gadā karnevāls kuplā dalībnieku skaitā svinēja savu 75 gadu jubileju.

GIRGENSONE GATAVO PĀRSTEIGUMU?

Pirms iepriekšējā, Šlokenbekas Stirnu buka posma radās iespaids, ka sievietēm Zaķa distancē Baibas Šņoriņas kronēšana par čempioni ir tikai formalitāte. Ņemot vērā talsinieces 451 punkta pārsvaru kopvērtējumā pār tuvāko sekotāju Ingu Zālīti, ko Šņoriņa tagad palielinājusi vēl par 10 punktiem, tā varētu arī turpināt domāt, taču, pavērojot, ar kādu tendenci punktus vāc Līga Girgensone, kura Šlokenbekā startēja trešo reizi sezonā, izcīnot trešo pārliecinošo uzvaru, dobelniecei vēl ir visas iespējas sarūpēt pārsteigumu… Vīriešu konkurencē Zaķī vadībā Raitis Grablovskis, kuram tikai astoņu punktu handikaps pret Reini Korsūnovu no Talsiem.

Stirnu buka distancē iezīmējies līderu trio. Vadībā ar nelielu atrāvienu ir bikstenieks Didzis Glušņevs, sīvā cīņā viņam seko Juris Damškalns un Kristaps Magone. Savukārt dāmām vadībā ir līvāniete Kitija Valtere, kurai ar 108 punktu deficītu seko Karīna Helmane-Soročenkova no Tukuma, nedaudz tālāk ventspilniece Zanda Ulanova.

Visgrūtākajā, Lūša distancē vadībā ir divi Jāņi – alūksnietis Kūms vairs tikai par 10 punktiem apsteidz talsenieku Šņoriņu. Uldis Klepers ieņem stabilu 3.vietu. Dāmu ieskaitē komfortablā vadībā ir Jekaterina Sokunova (5946 p.), salaspiliete tuvāko sekotāju apsteidz par gandrīz 200 punktiem – 2.vietā Monta Ločmele (5750), 3. pozīcijā Linda Boldāne, no kuras par mata tiesu – 2 p. ­– atpaliek Viviana Kirilova.

KOMANDU KOPVĒRTĒJUMĀ DOMINĒ LĪVĀNI

Komandu kopvērtējumā galvgalī nostiprinājusies Līvānu VK / Baltais komanda, kas sakrājusi jau 35349 punktus. Talsu Pakalnu sporta klubs joprojām otrie ar 34588 punktiem, bet uz trešo vietu pacēlusies Patria Sportland vienība ar 34495 punktiem. Ceturtie Moller Auto Ventspils / MRC – 3419, piektie RIEKSTI – 34051, bet olimpisko sešinieku noslēdz Grauda Spēks – 33434.

SKOLU ČEMPIONĀTĀ – ENGURE PRET JELGAVU

LVM rīkotajā Skolu čempionātā taku skrējienos, ko atbalsta Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP), sešām skolām izdevies pārsniegt 100 dalībnieku skaitu. Jau otro gadu galvenajai balvai nemainīgi iezīmējušies divi čaklākie pretendenti: Engures vidusskola pret Jelgavas 4. vidusskolu. Engurnieki oficiālajā rangā ir vadībā ar 389 dalībniekiem, jelgavnieki min uz papēžiem ar 327 dalībniekiem, bet izskatās, ka 3. vietu sadalīs Bauskas sākumskola un Aizputes vidusskola: abām skolām vienāds dalībnieku skaits – ­ 121. Tiesa, savas korekcijas vēl var ieviest Nīkrāces pamatskola, kurai 108 dalībnieki, pirmo sešinieku noslēdz Tukuma 2. vidusskola ar 101 dalībnieku. Cerības ielauzties TOP6 ir arī Zemgales vidusskolai (91), Smārdes pamatskolai, Rīgas 41. vidusskolai (abām pa 89 dalībniekiem) un, iespējams, arī Mežinieku pamatskolai, kura ar 76 dalībniekiem noslēdz pirmo desmitnieku.

GATAVOJAMIES #BeActive EIROPAS SPORTA NEDĒĻAI 2018

Jāpiebilst, tuvojas arī #BeActive Eiropas Sporta nedēļa, kas risināsies no 23. līdz 30. septembrim. Arī šogad Eiropas Sporta nedēļā notiks ļoti daudz dažādu veselīgu dzīvesveidu popularizējošu aktivitāšu un pasākumu, kas norisināsies visā Latvijā dienā un naktī, ūdenī un svaigā gaisā, ielās un takās, pilsētās un laukos. Tāpat kampaņas laikā plānots pastiprinātu uzmanību pievērst izglītojoša rakstura aktivitātēm, kuru ietvaros fiziskās aktivitātes nozīmīgumu pamatos jomas speciālisti. Bet par to vairāk nākamajā Es esmu Stirnu buks žurnālā, jo #BeActive Eiropas Sporta nedēļas ietvaros risināties sezonas noslēdzošais Stirnu buka etaps Līgatnē.

Piecelies, esi aktīvs un paņem līdzi uz Stirnu buku kādu draugu, kaimiņu vai opi, kas nekust gana daudz!

Stirnu buka pirmspēdējais posms jau 8. septembrī Vidzemes augstākajā virsotnē – Gaiziņkalnā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu