Dienvidkoreja varētu atlikt koordinācijas biroja izveidi Ziemeļkorejā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dienvidkoreja pirmdien paziņoja, ka varētu atlikt plānoto koordinācijas biroja atvēršanu Ziemeļkorejā, ņemot vērā, ka ASV prezidents Donalds Tramps negaidīti atcēlis valsts sekretāra Maika Pompeo vizīti Phenjanā.

"Mēs apsveram koordinācijas biroja atvēršanu pārdomātas pasākumu virknes ietvaros, ieskaitot Pompeo vizīti Ziemeļos un abu Koreju samitu, tomēr, līdz ar jaunās situācijas izveidošanos, ir nepieciešams lietas pārskatīt," sacīja Dienvidkorejas prezidenta preses sekretārs Kims Ikjoms.

Vienošanās par abu Koreju attiecību koordinācijas biroja atvēršanu tika panākta Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna sarunās aprīlī.

Muns atbalsta sadarbības attīstīšanu ar Ziemeļkoreju un centies sekmēt pārrobežu sadarbību, šādi veicinot politiku, kas potenciāli var atšķirties no Vašingtonas nostājas.

Nākammēnes plānota Dienvidkorejas prezidenta vizīte Ziemeļkorejā, un, ja tā tiks īstenota, tā šogad būs Muna trešā tikšanās ar Kimu.

Iecerēts, ka koordinācijas birojs atradīsies pierobežas pilsētā Kesonā, un tā izveidošana raisījusi bažas, ka materiālu piegādes birojam var pārkāpt ANO noteiktās sankcijas.

Tomēr Dienvidkorejas valdības Korejas apvienošanas ministrija šos pārmetumus noraidīja, skaidrojot, ka Ziemeļkorejā nogādātie materiāli tiks izmantoti tikai un vienīgi biroja izveidošanai, nevis tam, lai "ekonomisku labumu gūtu Ziemeļkoreja".

Tramps piektdien atcēla Pompeo vizīti Ziemeļkorejā, jo "nav pietiekoša progresa attiecībā uz Ziemeļkorejas denuklearizāciju".

Pompeo bija šonedēļ plānots doties uz Phenjanu kopā ar jauno īpašo sūtni Ziemeļkorejas jautājumos Stīvenu Bīganu.

Pompeo bijusi svarīga loma Trampa Ziemeļkorejas politikas īstenošanā, un viņš kopš aprīļa Phenjanu apmeklējis trīs reizes.

Tiesa gan, līdz šim nav bijušas manāmas pazīmes, ka sarunās būtu panākts progress.

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmēja zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli, arī kaimiņvalsti Dienvidkoreju un ASV.

Tramps un Kims samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu