7 būtiskas sienu krāsošanas kļūdas, kuras mēdz pieļaut ikviens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Burst

Sienu krāsošana, iespējams, ir viens no vienkāršākajiem remonta etapiem – atliek vien izvēlēties īsto toni, ieliet krāsas vanniņā, iemērkt rulli un ķerties pie darba. Tomēr tas nemaz nav tik vienkārši – arī krāsojot visai bieži rodas dažādas ķibeles un beigu beigās siena nemaz neizskatās tik labi kā bija plānots.

Ņemta neatbilstoša ota vai rullis

Ja krāsošana nevedas, varbūt krāsai ir izvēlēta nepiemērota ota vai rullis. Perfekta, vienmērīga un profesionāla sienu krāsojuma atslēga ir pareiza krāsošanas piederumu izvēle, taču nereti veikalos pircēji par tiem interesējas vismazāk, tādēļ kļūdas ir neizbēgamas. Klājot ūdens bāzes lateksa krāsu ar dabisko saru otu, krāsu būs teju neiespējami izlīdzināt – šādi sari ātri vien uzsūks biezo krāsu un kļūs mīksti un nepakļāvīgi. Dabisku saru otas ir lieliski savienojamas ar eļļas krāsām, savukārt sintētiskas otas, kas ražotas no neilona vai poliestera, derēs ūdens bāzes lateksa krāsām.

Foto: Burst

Laikā nenoņemta papīra līmlente

Papīra līmlente ir visai svarīga lieta krāsošanā – tikai ar šo palīgrīku ir iespējams panākt perfektas, taisnas krāsas robežlīnijas un nenoķēpāt citas virsmas. Līmlente spēj nodrošināt profesionālu rezultātu, taču, atstājot to uz ilgāku laiku, krāsa nožūst uz līmlentes un, atlipinot to no virsmām, var gadīties kopā ar līmlenti noplēst arī tikko nožuvušo krāsu. Ideālā gadījumā papīra līmlente ir jānoņem jau stundu pēc krāsas uzklāšanas. Tomēr, ja ir gadījies līmlenti atstāt līdz pat krāsas nožūšanai, ņem talkā žileti vai papīrnazi un uzmanīgi velc to gar līmlentes un krāsas robežlīniju. Vēl līmlenti var karsēt ar matu fēnu – tā atlipināsies un to vienkārši varēs norullēt no sienas.

Laikapstākļu ignorēšana

Kaut arī laikapstākļu ietekme uz krāsošanu iekštelpās ir neliela, tomēr tie būtiski spēj ietekmēt krāsas nožūšanas laiku, tāpēc, plānojot sienas pārkrāsošanu, par ļaunu nenāks, ja ieskatīsies laika ziņu prognozēs. Augsts mitruma līmenis ievērojami paildzinās ūdens krāsu žūšanas ilgumu, bet zema temperatūra var būt pie vainas nevienmērīgai krāsas nožūšanai. Savukārt karstās vasaras dienās uz svaigi nokrāsotās sienas var parādīties burbuļi vai arī tā var nožūt pat pārāk ātri, kas savukārt radīs nevienmērīgu krāsojumu. Ja tomēr krāsošanas datums ir neatliekams, telpas apstākļus var uzlabot ar sildītājiem vai pārnēsājamiem kondicionieriem.

Foto: Unsplash

Grunts krāsa piemirsusies

Pārkrāsojot tumšu sienu gaišākā krāsā, bez grunts krāsas iztikt nevarēs – tā neļaus iepriekšējai krāsai “sisties” cauri jaunajai, kā arī veicinās jaunās krāsas saķeri ar sienas virsmu. Grunts krāsa noder ne tikai šādos gadījumos – tā arī nodrošinās vienmērīgu jaunās krāsas klājumu uz koka vai ķieģeļu virsmas.

Griestu noķēpāšana

Griesti krāsošanas laikā nereti tiek apķēpāti – ja krāso līdz pat pašam stūrim starp sienu un griestiem, tad, krāsojot ar rulli, ķēpājumi uz baltās virsmas ir teju neizbēgami. Ja gadās noķēpāt griestus un krāsa vēl ir mitra – uz tiem vari uzpūst mazliet logu šķīduma un ar tīru lupatu notīrīt krāsu.

Lai izvairītos no griestu nosmērēšanas, sienas malu pie griestiem krāso apmēram desmit centimetru platā horizontālā līnijā. Šī būs visai droša buferzona, kas ļaus krāsas rullim apstāties pietiekamā attālumā, lai nenosmērētu griestus.

Foto: Burst

Spīdīgas virsmas nesagatavošana jaunajai krāsai

Spīdīgas krāsas ir izturīgas un lieliski atvaira netīrumus un pirkstu nospiedumus, taču pretojas arī jaunas krāsas klājumam – to būs ne tikai grūti uzklāt, bet tā arī pietiekami nepieķersies gludajai virsmai un pēcāk var sākt lobīties. Lai šāda situācija negadītos, rūpīgi apstrādā spīdīgo virsmu ar smilšpapīru. Spīdīgajām virsmām derēs arī šķidrie krāsas noņēmēji, kas noņems krāsas spīdumu un sagatavos sienas virsmu jaunajai krāsai.

Ūdens bāzes krāsa uz tapetēm

Krāsot uz tapetēm nav īpaši grūtāk kā krāsot jebkuru citu sienas virsmu, tomēr šeit ir kāds “bet”. Ūdens bāzes krāsas un grunts krāsas var reaģēt ar tapešu līmi, kas var izraisīt to burbuļošanos un atlīmēšanos. Tā vietā izmanto eļļas bāzes grunts krāsu vai sienas krāsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu