Pagājušajā nedēļā Baltijā pieauga elektroenerģijas cena

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas biržas cena Baltijas valstīs turpināja pieaugt, informē AS "Latvenergo".

Tirdzniecības cenas pagājušajā nedēļā pieauga visā biržas "Nord Pool" tirdzniecības reģionā, sistēmas vidējai nedēļas cenai palielinoties par 2,9% - līdz 51,15 eiro par megavatstundu (MWh).

Vislielākais kāpums starp Baltijas valstīm bija Igaunijā, nedēļas vidējai cenai pieaugot par 4,5% līdz 54,79 eiro par MWh, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Latvijā nedēļas vidējā cena pieauga par 2% līdz 59 eiro par MWh, bet Lietuvā par 1,7% līdz 58,93 eiro par MWh.

"Latvenergo" eksperti skaidroja, ka, aizvadītajā nedēļā turpinoties cenu kāpuma tendencei Ziemeļvalstīs, galvenokārt to ietekmēja pieaugošās izejvielu un emisijas kvotu tirgus cenas.

Cenu augšupeju visā tirdzniecības reģionā veicināja arī Zviedrijas atomelektrostaciju izstrādes samazinājums plānotu apkopes darbu, ilgstošā hidroloģiskā deficīta un vēja staciju izstrādes apjoma samazinājuma dēļ.

Turpinoties "NordBalt" starpsavienojuma remontdarbiem, saglabājās arī to ietekme uz elektroenerģijas tirgus cenu Latvijā un Lietuvā.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, "Nord Pool" reģionā patēriņš pieauga līdz 6729 gigavatstundām (GWh) un izstrādes apmērs pieauga līdz 6639 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs bija 479,5 GWh, kas ir par 0,1% mazāk nekā iepriekšējā nedēļā. Latvijā patēriņa samazinājums bija par 0,7% līdz 129,5 GWh.

Igaunijā samazinājums bija par 4,9% līdz 131,2 GWh. Savukārt Lietuvā pagājušajā nedēļā tika novērots patēriņa pieaugums par 3,4%, sasniedzot 218,8 GWh.

Kopējais izstrādātās elektroenerģijas apmērs Baltijas valstīs salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu pieaudzis gandrīz par 9 % līdz 390 GWh. Lietuvā ir vislielākais izstrādes apmēra pieaugums - 32%, sasniedzot 67,8 GWh.

Latvijā pieaugums bija 15% līdz 105,9 GWh. Savukārt Igaunijā tika novērots izstrādes pieaugums tikai par 0,6% līdz 216,7 GWh, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Izstrādes apmērs attiecībā pret patēriņu Latvijā ir 82%, Igaunijā - 165%, Lietuvā - 31%, bet Baltijas valstīs kopumā tika saražots 81% attiecībā pret reģionā patērēto elektroenerģijas apmēru pagājušajā nedēļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu