Vēlēšanu priekšvakarā virkne "nevainīgu" "Facebook" lapu pārvēršas par aģitācijas platformām (6)

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Bolderay FB lapa

Pirms vēlēšanām vairojas plaša spektra interneta vietnes un Facebook (FB) lapas, kas starp dažādām dabas bildēm un receptēm izplata arī politisku saturu, liecina "Re:Baltica" apkopotā informācija. Lūk, populārākās no tām:

Esi atbildīgs – 19 400 sekotāju 

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

FB lapa izveidota 2013. gada 24. novembrī Zolitūdes traģēdijas upuru atbalstam, bet tagad kļuvusi par KPV LV politisko ruporu. Partijas premjera amata kandidāts Aldis Gobzems Re:Baltica skaidroja: “Šī lapa vienmēr publicējusi ar mani saistītu saturu.”

Pārdomu Pērles – 35 800 sekotāju

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook lapas

Tuvojoties vēlēšanām, joki un izklaidējoši mēmi parādās arvien retāk. To vietā – aktīva aģitēšana par KPV LV. Gan koplieto partijas līderu video, gan raksta savus komentārus. Regularitāte – pat vairākas reizes dienā.

Memory Water – 15 900 sekotāju

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook lapas

Uzņēmums savā FB lapā ievietojis izsmejošu video par koalīcijas padomi, izmantojot tēmturi, kas ietver KPV LV saukli #ValstijJasakArSevi. Video pārpublicējuši arī KPV LV līderi, tostarp Artuss Kaimiņš, un divu nedēļu laikā to noskatījās vairāk kā 10 000 cilvēku. Rīgā izvietotas arī šīs firmas vides reklāmas ar sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem. Tajās reklamēts ūdens ar KPV LV radniecīgiem saukļiem "Esam stipri" vai "Sākam ar sevi".

101. kilometrs – 1600 sekotāju FB

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook lapas

Sekotāju maz, bet atsevišķi šīs lapas ieraksti izpelnās daudz koplietojumu un komentāru. Asi kritizē partijas JKP, NA, Jaunā Vienotība, ZZS, Latvijas Attīstībai/PAR, Latvijas Krievu Savienību, par mērķi izvēloties atsevišķus politiķus. Atbalstoši pret KPV LV un praktiski nav mēmju par Saskaņu.

Cita Ogre – 5 300 sekotāju

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook lapas

Pašvaldību vēlēšanu gaidās 2015. gadā tapusi lapa ar asi kritisku politisku saturu, kas mijas ar Ogres izklaides dzīves kalendāru. Atbalsta KPV LV.

velesanas.com – 880 sekotāju

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook lapas

2016. gada novembrī izveidota mazaktīva FB lapa. Sekotāju skaits neliels, iesaiste tāpat. Pārpublicē JKP līderu uzstāšanās un paziņojumus.

Saeimas vēlēšanas Latvijā – 1600 sekotāju

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

2015. gadā izveidota lapa. Ierakstus publicē reti, saturs balstās uz mēmēm par Saskaņu un tās līderiem Nilu Ušakovu un Jāni Urbanoviču. Kritika veltīta arī ZZS. Titulbildē satīriski attēloti trīs oligarhi.

TTK Tautas tiesību kustība – 500 sekotāju

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

2018. gada sākumā izveidota lapa. Ieraksti galvenokārt homofobiski, pret seksuālajām minoritātēm un Stambulas konvenciju vērsti. Kritizēti politiķi, kuri atbalstījuši liberālas vērtības. Visvairāk kritizēta Vienotība. Viens no lapas veidotājiem ir Valentīns Jeremejevs, Zaļās partijas Rīgas nodaļas vadītājs.

Tautas Balsošana – 1300 sekotāju 

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

2016. gada septembrī izveidota izteikti nacionālas ievirzes lapa. Slavē Nacionālās Apvienības paveikto, salīdzina mūsdienas ar 1931. gada plakātu, kur “NA cīnās ar sarkano pūķi”.

Brīvības Bulvāris – 4900 sekotāju

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

Lapas izveidošanas datumu nav iespējams nosaukt, jo tā 30.jūlijā mainījusi nosaukumu, un ar šo datumu arī parādās pirmās mēmes. Tās ir izteikti kritiskas pret Latvijas Krievu savienību, Jauno Vienotību un Nacionālo Apvienību. Nav kritikas par Saskaņu.

Bolderay – 3200 sekotāju

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

2017. gada sākumā izveidota lapa. Ieraksti lielākoties ir kritiski pret Saskaņu un KPV LV. Tāpat, tiek kritizēta arī Vienotība, LKS un Nacionālā Apvienība. Nav kritikas par JKP.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu