Džeksonvilas šāvējs bija atkarīgs no videospēlēm un divreiz ārstējies psihoneiroloģiskajā slimnīcā

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Svētdien pēc zaudējuma videospēļu turnīrā 24 gadus vecais Deivids Kacs sarīkoja apšaudi, nogalinot divus cilvēkus un vēlāk nošaujoties pats. Aģentūra AP vēsta, ka pusaudža gados Kacs divreiz tika ievietots psihoneiroloģiskajā slimnīcā, kā arī viņam tika izrakstīti antipsihotiskie medikamenti un antidepresanti.

Tas minēts Kaca vecāku šķiršanās dokumentos, kas ir Mērilendas štata arhīvos.

Dokumentos teikts, ka Kaca vecāku starpā bijušas domstarpības par dēla audzināšanu un aprūpi. Kaca tēvs uzskatīja, ka sieva pārspīlē dēla garīgās veselības traucējumu smagumu, lai sarežģītu šķiršanās procesu. Pāra laulība tika šķirta 2007.gadā.

Kaca vecāki neatbildēja uz žurnālistu lūgumiem pēc komentāra. Džeksonvilas šerifs Maiks Viljamss atteicies komentēt uzbrucēja iespējamos motīvus.

Kacs svētdien atklāja uguni "geimeru" bārā Džeksonvilas centrā. Bārs atradās izklaides kompleksā "Landing", kur ir vairāki veikali un restorāni. Uzbrukumā dzīvību zaudēja divi cilvēki un vēl desmit tika ievainoti. Kacs pēc slaktiņa nošāvās.

Hovarda apgabalā, Mērilendā, iesniegtajos šķiršanās dokumentos teikts, ka pusaudža gados Kacs esot bijis atkarīgs no videospēlēm un spēlēšanas dēļ bieži vien atteicies iet uz skolu vai mazgāties.

"Viņš ļoti bieži dienām ilgi nemazgāja matus. Kad es atņēmu videospēļu pultis, lai viņš nevarētu spēlēt līdz trim vai četriem naktī, es naktī pamodos un redzēju, kā viņš vienkārši staigā riņķos pa māju," norādīja viņa māte, ASV Lauksaimniecības departamenta toksikoloģijas eksperte Elizabete Kaca.

Reiz Kaca esot nolikusi pultis savā aizslēgtajā guļamistabā un dēls izsitis durvīs caurumu, teikts šķiršanās dokumentos.

Tiesa pirms 11 gadiem aizbildniecību pār pusaudzi uzticēja mātei, bet tēvam piešķīra tiesības apciemot dēlu.

Kaca sacīja, ka dēls dažkārt esot "nogūlies embrija pozā", atteicies iet uz skolu un šņukstējis. Viņai bija aizdomas, ka tēvs - NASA inženieris Ričards Kacs - pierunājis Deividu nelietot viņam izrakstīto antipsihotisko medikamentu "Risperidal". Tēvs tiesā apgalvoja, ka dēlam neesot "diagnosticēta psihoze".

Deivids Kacs 2007.gada beigās aptuveni 12 dienas pavadīja tuvējā Šeparda Prata garīgās veselības centrā. Psihiatrs tolaik pusaudzim izrakstīja antidepresantus. Vēlāk Kacs 13 dienas aizvadīja Potomakridžas psihoneiroloģiskajā klīnikā.

Ričards Kacs tiesas dokumentos strīdējās, ka viņa sievai esot "apsēstība ar garīgās veselības jomas profesionāļiem un konkrētiem psihiatriskajiem medikamentiem, kuriem mēģina uzkraut darbu, kas dabiski būtu jādara vecākiem".

ASV federālie likumi uzliek ieroču pircējiem pienākumu atklāt, vai viņi piespiedu kārtā ievietoti psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Mērilendas likumi liedz pārdot vai nodot ieroci cilvēkam, kam bijušas garīga raksturīga problēmas vai raksturīga vardarbīga uzvedība.

Taču pirms dažām nedēļām Kacs ieroču veikalā Baltimorā likumīgā ceļā iegādājās divas pistoles. Saskaņā ar šerifa biroja sniegto informāciju, Kacs uz videospēļu turnīru bija paņēmis abas pistoles, bet izmantoja tikai vienu. Šerifs neatklāja, vai Kacs ieroču veikalā aizpildītajā formā atklāja, ka ticis hospitalizēts.

Kaca tēvs šķiršanās dokumentos norādīja, ka dēlam esot sliktas attiecības ar māti un ka viņa uzraudzībā dēls esot "kopumā dzīvesprieka pilns, sabiedrisks". 2010.gadā Deivids Kacs vērsās tiesā, sakot, ka grib dzīvot ar tēvu, un raksturoja savu māti kā "diezgan traku".

Kacs 2011.gadā absolvēja vidusskolu Mērilendas štatā. Viņš iestājās Mērilendas Universitātē, taču to nepabeidza.

Kacs, kurš bija pazīstams ar spēļu segvārdiem "Bread" un "Sliced Bread", uzvarēja spēles "Madden NFL 19" turnīrā 2017.gadā. Taču šogad viņa zaudējums beidzās ar asiņainu apšaudi.

Citi "geimeri" stāsta, ka Kacs tikpat kā neesot runājis ar citiem spēlētājiem un bieži vien spēlējis uzbudinātā manierē. "Mēs zinājām, ka viņš ir nedaudz dīvains, jo viņš it nemaz nebija sabiedrisks," pirmdien sacīja 21 gadu vecais Šejs Kivlens no Sietlas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu