Ķīna apsver atteikšanos no divu bērnu politikas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Ķīna apsver iespēju pilnībā atteikties no visiem ierobežojumiem attiecībā uz bērnu skaitu ģimenēs, tādējādi izbeidzot pretrunīgi vērtēto politiku, kas bija spēkā gandrīz 40 gadus, vēsta Lielbritānijas medijs “The Guardian”.

Plāns atcelt ierobežojumus ģimeņu plānošanā skaidrojams ar vispārējā dzimstības līmeņa samazināšanos Ķīnā un sabiedrības novecošanos.

Šobrīd Ķīnā ģimenēm drīkst būt ne vairāk kā divi bērni.

Savukārt periodā no 1979.gada līdz 2016.gadam Ķīnā bija spēkā viena bērna politika.

Iepriekš par noteiktā bērnu skaita ierobežojuma pārkāpšanu tika piemērotas dažādas sankcijas, galvenokārt soda naudas, bet reizēm arī piespiedu aborti un sterilizācija.

Tagad Ķīnas valdība sākusi darbu pie izmaiņām likumdošanā, lai manītu pašreizējo kārtību.

Kā vēsta Ķīnas laikraksts ”The Procuratorate Daily”, šobrīd gan neesot līdz galam skaidrs, vai jaunā politika palielinās ģimenēs atļauto bērnu skaitu vai pilnībā atteiksies no jebkādiem ierobežojumiem.

Jaunā likuma izstrādi paredzēts pabeigt līdz 2020.gadam.

Iedzīvotāju skaits Ķīnā šobrīd ir aptuveni 1,4 miljardi.

2016.gadā Ķīnā piedzima 17,9 miljoni bērnu, kas ir par 1,3 miljoniem vairāk nekā 2015.gadā, bet uz pusi mazāk par iepriekš prognozēto, liecina Ķīnas Statistikas biroja dati.

Savukārt 2017.gadā jaundzimušos skaits Ķīnā samazinājās līdz 17,2 miljoniem, lai gan Ķīnas valdība prognozēja, ka tas varētu pārsniegt 20 miljonus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu