Radiofrekvenču joslu 5G mobilo sakaru vajadzībām atbrīvos 2022.gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Radiofrekvenču joslu 5G mobilo sakaru vajadzībām atbrīvos 2022.gadā, paredz šodien Ministru kabinetā izskatītais Satiksmes ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojumu par Eiropas Parlamenta un Padomes 2017. gada 17. maija lēmuma par 470-790 megahercu (MHz) radiofrekvenču joslas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES) ieviešanu.

Informatīvais ziņojums tika izstrādāts, lai izpildītu ES dalībvalstīm doto uzdevumu pieņemt un publiskot savu valsts plānu un grafiku par 470-790 MHz radiofrekvenču joslas izmantošanu. Dalībvalstis, sadarbībā ar Eiropas Komisiju, veic visus pasākumus, lai nodrošinātu, ka ES ir pieejams pārklājuma un joslas platumā pietiekams radiofrekvenču spektrs.

"Tas dos iespēju ES panākt augstāko mobilā platjoslas interneta pieslēguma ātrumu pasaulē. Tādējādi bezvadu lietojums un Eiropas līderpozīcija jauno pakalpojumu jomā efektīvi veicinās ekonomikas izaugsmi, kā arī, sasniegs mērķi līdz 2020.gadam visiem iedzīvotājiem nodrošināt platjoslas piekļuves ātrumu, kas nav mazāks par 30 megabaitiem sekundē," skaidroja ministrijā.

Saskaņā ar informatīvo ziņojumu, virzot Elektronisko sakaru nozares politikas plāna virzienā paredzētos normatīvos aktus, ministrija rosina paredzēt, ka 700 MHz josla tiek atbrīvota lietošanai bezvadu platjoslas elektronisko sakaru sistēmām no 2022.gada 1.janvāra.

"700 MHz radiofrekvenču spektra joslai piemīt labvēlīgi signāla izplatīšanās parametri, kas ir īpaši piemēroti elektronisko sakaru tīkla izvēršanai lauku rajonos. Tādējādi minētā josla ir ekonomiski pievilcīga elektronisko sakaru komersantiem platjoslas elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanai vietās ar mazu iedzīvotāju blīvumu un plašu apraidāmo teritoriju," atzina ministrijā.

Savukārt televīzijas raidīšanas pārkārtošanai, kas patlaban raida 700 MHz joslā, tiek noteikts pārejas periods līdz spektra pilnīgai atbrīvošanai 2022.gada 30.jūnijā. Pārejas perioda laikā radiofrekvenču spektra piešķīruma atļaujas darbībai bezvadu platjoslas elektronisko sakaru sistēmām ir piešķiramas tajās ģeogrāfiskās vietās, kurās elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu izplatītājs ir pabeidzis radiofrekvenču pārkārtošanu.

Pārkārtošanas procesā televīzijas apraides sistēmas nomaiņa nav paredzēta, kas nozīmē, ka iedzīvotāji varēs turpināt izmantot esošās iekārtas arī pēc apraides pārkārtošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu