Kāpēc Freimanis kultivēja stāstu par savu skaudro bērnību?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mārtiņš Freimanis Saeimā
Mārtiņš Freimanis Saeimā Foto: Felicija Survilo/TVNET

Šonedēļ klajā nāk muzikoloģes Daigas Mazvērsītes grāmata par grupas "Tumsa" solistu, Eirovīzijas censoni Mārtiņu Freimani (1977 - 2011). Sarunā ar Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondenti Baibu Kušķi, autore atzīst, ka grūti atrast atbildi, kādēļ Mārtiņš pats tik ļoti kultivēja stāstu par savu skaudro bērnību, kādēļ kādus vienus faktus noklusēja, kamēr citus izpušķoja. 

Viens gan esot skaidrs - tās bija emocijas, no kurām viņš barojās, radot savu mūziku, uzskata Mazvērsīte.

"Mārtiņam bija šī nepārvaramā vēlme pārcilāt tiešām šīs sāpīgās, gruzdošās atmiņas par kādiem pagātnes piedzīvojumiem, pārdzīvojumiem. Ar laiku tie izvērtās par pūžņojošiem augoņiem viņa prātā. Varbūt tiešām tāpēc, ka nebija šī ģimenes atbalsta, nebija tās miera ostas, kurā atgriezties un sakārtoties. Un man šķiet, ka tās viņa ilgas un alkas pēc mīlestības bija tik izteiktas tāpēc, ka viņš saprata, ka tās var ļoti labi realizēt dzejā un mūzikā," domā Mazvērsīte, kurai šās grāmatas sarakstīšana prasīja lielus iekšējos resursus.

Foto: Micrec.lv

"Grāmatas rakstot, jau es dzīvoju un mirstu reizē ar saviem varoņiem, un slimoju kopā ar viņiem, un, jāsaka, tajā ziņā emocionāli šis darbs nebija viegls," viņa secina.

Mazvērsīte izdevusi arī grāmatas par Uldi Stabulnieku, operdziedātāju Jāni Zāberu, komponisti un pianisti Elgu Igenbergu, grupu "Jumprava" u.c.

Dzintaru koncertzālē šovakar plkst.19 notiks koncerts "Mans draugs Mārtiņš Freimanis", kurā vairāki mākslinieki izpildīs Freimaņa dziesmas jaunās interpretācijās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu