Jaunus saimniekus gaida Aizupes muiža - viens no spilgtākajiem klasicisma paraugiem Latvijā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Starlex Real Estate

Pārdošanā nonācis unikāls klasicisma laikmeta arhitektūras ansamblis – Aizupes muiža -, kurā bez pils ēkas saglabājies arī viss saimniecības ēku komplekss: dzīvojamās mājas, lielās kūtis, spirta dedzinātava, ledus pagrabs un vēl citas ēkas. Domājot par Aizupes muižas ansambļa attīstību, ir izstrādāti 4 projekti turpmākai tās izmantošanai, kas jaunajiem saimniekiem pavērs plašas muižas izmantošanas iespējas.

Aizupes muiža atrodas Vānes pagastā, Kandavas novadā, kas ir nedaudz vairāk kā 100 kilometru brauciena attālumā no galvaspilsētas. Klasicisma laikmeta arhitektūras ansamblis sastāv no 15 ēkām (kopējā platība teju 20 000 kvadrātmetri). Kopējā muižas zemes īpašuma platība ir 40,66 hektāri.

Foto: Starlex Real Estate

Plašajā teritorijā izveidots liels dīķis, ābeļdārzs, agrāk izmantots sporta stadions, kā arī 300 gadus sens parks ar brīnišķīgām tūju, ozolu, dižskabāržu un kastaņu alejām. Unikālajā parkā aug visu Eiropā sastopamo sugu tūjas. Tāpat zem muižas pils atrodas senas pazemes ejas.

Foto: Starlex Real Estate

Muižas pils celta vēlā klasicisma stilā (1820. līdz 1823. gads) pie Imulas upes, un tā ir viens no spilgtākajiem klasicisma paraugiem Latvijā. Ēkas telpu plānojums gadu gaitā nav pārveidots, tāpēc jaunajiem saimniekiem, iekārtojot īpašumu, būs iespēja smelties idejas no dažādām vēstures liecībām. Ilgus gadus Aizupes muiža bijusi fon Hānu dzimtas īpašums, pēc tam tajā atradušās dažādas skolas. 90. gados muižas ēka nonāca pašvaldības pārziņā, bet tagad šis valsts nozīmes arhitektūras piemineklis ir privātīpašums. Aplūko Aizupes muižu!

Foto: Starlex Real Estate
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu