Mājoklis tīrākam prātam – ieteikumi nomierinošam dizainam (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Burst

Mūsdienu saspringtajā un informācijas pārblīvētajā pasaulē prāta attīrīšana un atpūta ir visai aktuāls temats. Kaut arī mājoklis idejiski ir vieta, kur patverties no sabiedrības jezgas un ikdienas likstām, ne vienmēr mājas iekārtojums sniedz mentālu atpūtu. Lūk, idejas nomierinošam mājoklim.

Izmēģini meditācijas stūri

Foto: Burst

Pat ja uz meditāciju skaties ar skepsi, dažkārt klusums un miers ir īpaši vitāla nianse mājoklī. Parasti rietumnieku mājokļos nav meditācijas stūra vai kādas īpašas klusās vietas, taču tā nekad nenāktu par ļaunu. Novieto kādā klusākā vietā mīkstu spilvenu vai pufu un atbrīvo to no elektroierīcēm. Arī, ja šajā vietā nepraktizē meditēšanu, vari nodoties grāmatu lasīšanai vai tējas baudīšanai klusumā.  

Iekārto vietu, kur nodoties radošām aktivitātēm

Foto: Burst

Arī radošas nodarbes palīdz aizmirst par ikdienas steigu un rutīnu – zīmējot, šujot vai arī grebjot koka figūriņas, prāts koncentrējas uz radīšanu, kas savukārt to nomierina un atbrīvo no stresa. Iekārto īpašu galdu, krēslu un ideju planšeti, kur nodoties radošiem projektiem un plānot nākamos.  

Atrodi mājoklim raksturīgu aromātu

Foto: Burst

Smaržai ir visai liela ietekme uz smadzeņu aktivitāti – daži aromāti, piemēram, lavandas un kumelītes, spēj nomierināt un pat aizmidzināt, bet apelsīnu aromāts atmodina. Padomā par vietām, kur jūties vismierīgāk, – tā var būt pludmale, kalni, spa vai mežs. Ievies šo vietu aromātu arī savā guļamistabā vai pat virtuvē – piemeklē sveces, aromātiskos kociņus vai vīrakus, kuru smarža atgādinās par mieru.

Neļauj krāsām ietekmēt telpas atmosfēru

Foto: Unsplash

Nav noslēpums, ka arī krāsas, tāpat kā smaržas, spēj ietekmēt psihisko stāvokli – sarkanā, oranžā krāsa uzbudina, zaļā, zilā un violetā – nomierina, bet dzeltenā veicina ēstgribu. Lai krāsas telpā neradītu konkrētas emocijas vai prāta stāvokļus, sienām izvēlies maigus un piezemētus toņus. Ņem vērā, ka spīdīgas virsmas spēj stimulēt prātu, tāpēc mēbelēm un sienām izvēlies matētu finišu.   

Neaizmirsti par augiem

Foto: Unsplash

Augi paši par sevi var padarīt cilvēku laimīgāku, taču tie spēj arī fiziski attīrīt gaisu mājoklī, proti, nodrošināt gaisa filtrēšanu. Dzīvoklis vai māja nav jāpārvērš par džungļiem, lai tajā justos ērti – pietiks vien ar dažiem telpaugiem uz palodzes vai diviem lielākiem augiem, kas novietoti uz grīdas.

Ielaid gaismu pat tumšajos stūros

Foto: Burst

Gaisma spēj pamodināt un palīdz pārvarēt pat visai drūmu noskaņojumu, tāpēc parūpējies, lai mājoklī būtu pietiekams apgaismojums. Izcel dabisko apgaismojumu – iepretim logam novieto spoguli, bet pašus logus sedz ar plāniem, caurspīdīgiem aizkariem. Vakaros papildini mākslīgo apgaismojumu ar sveču gaismu – maigā un siltā gaisma padarīs atmosfēru mājīgāku un romantiskāku.

Koncentrējies uz komfortu

Foto: Burst

Galu galā komforts ir atslēga uz mieru mājoklī. Tieši tāpēc telpas, kurās mēbelēm galvenā funkcija ir tikai dekoratīva, šķiet aukstas un nemīlīgas. Telpas iekārtojumam izvēlies mēbeles, kas nerada lieku uztraukumu, piemēram, ka tās var viegli salūzt, sasmērēties, vai arī to tīrīšana izmaksā tikpat, cik restorāna apmeklējums. Piemeklē mēbelēm ērtākas alternatīvas, piemēram, smalkiem baltajiem dīvāniem lieliska alternatīva ir ādas dīvāni, bet stikla galdiņus var aizstāt ar koka galdiem.  

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu