"Vostok-2018": cik Krievijas manevros būs tanku un ko par to domā NATO

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Septembrī Krievijā notiks militārās mācības "Vostok-2018", kuras karavīru skaita ziņā pielīdzināmas vienai no lielākajām kaujām Otrajā pasaules karā, norāda raidorganizācija BBC. Manevros piedalīsies 300 000 karavīru, 36 000 tanku un 1000 lidaparātu.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs izteicās, ka vērienīgās militārās mācības esot "attaisnojamas", ņemot vērā "agresīvo un nedraudzīgo" attieksmi pret Krieviju. Kā zināms, Krievijai noteiktas starptautiskās sankcijas par 2014.gada iebrukumu Krimā un bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu ar ķīmisko ieroci Anglijā.

Mācībās, kas notiks Krievijas centrālajā un austrumu daļā, piedalīsies arī Ķīna un Mongolija.

Tik vērienīgas militārās mācības mūsdienu Krievijā nav piedzīvotas

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu salīdzināja "Vostok-2018" ar Padomju Savienības manevriem "Zapad-81", kuru ietvaros tika simulēts uzbrukums NATO.

"Tiks atkārtoti daži "Zapad-81" aspekti, bet citos aspektos apmēri būs lielāki," sacīja Šoigu.

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins izvirzījis militārās jomas modernizāciju par vienu no valdības prioritātēm.

"Mūsdienu Krievijā nav precedenta "Vostok-2018" apmēra manevriem," raksta BBC korespondente Maskavā Sāra Reinsforda. "Taču tie nav nekāds pārsteigums. Milzīgo mācību mērķis acīmredzami ir parādīt Vladimira Putina un viņa bruņoto spēku varenību; parādīt, ka par spīti Rietumu sankcijām (tai skaitā arī pret aizsardzības sektoru) valsts nepadodas."

Reinsforda norāda, ka Kremlis ārējā komunikācijā mācības pamato ar "ļoti agresīvo un nedraudzīgo" attieksmi no citām valstīm, savukārt Krievijā tam jāaizstāv lēmums ieguldīt lielas naudas summas militārajos manevros, kad vairums iedzīvotāju ir neapmierināti ar gaidāmo pensiju reformu, kuras rezultātā vairāku gadu gaitā tiks ievērojami pacelts pensionēšanās vecums. 

"Liela nozīme ir tam, kā [Peskovs] aizstāvēja, domājams, milzīgos tēriņus laikā, kad krievi aktīvi iebilst pret pensiju sistēmas reformu - viņiem saka, ka tā ir absolūti nepieciešama, jo sociālā budžeta tēriņi nav ilgtspējīgi," uzsver Reinsforda.

Ko par "Vostok-2018" saka NATO?

NATO runasvīrs Dilans Vaits sacīja, ka alianse par mācībām tika informēta maijā un grasās tās novērot. NATO apsver Krievijas piedāvājumu atļaut NATO atašejiem klātienē novērot mācības.

"Ikvienai valstij ir tiesības veikt bruņoto spēku mācības, taču ir svarīgi, lai tas tiktu darīts caurskatāmā un paredzamā manierē," paziņoja Vaits. ""Vostok" demonstrē Krievijas koncentrēšanos uz liela apmēra konflikta izspēlēšanu. Šādu tendenci vērojam jau kādu laiku: Krievija kļuvusi pašpārliecinātāka, ievērojami palielinot savu aizsardzības budžetu un militāro klātbūtni."

Spriedze Krievijas un NATO starpā

Pēc Krimas aneksijas 2014.gadā palielinājās saspīlējums Krievijas un Rietumvalstu vidū. NATO pastiprināja militāro klātbūtni Austrumeiropā, uz šajā reģionā esošajām dalībvalstīm nosūtot ap 4000 karavīru.

Savukārt Krievija sūdzas, ka šāds NATO solis esot nepamatots un provokatīvs.

Pēc Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas šā gada martā attiecības starp Krieviju un NATO pasliktinājās vēl vairāk. ASV un Lielbritānija, kas abas ir NATO dalībvalstis, notikušajā vaino Krievijas valdību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu