Austrālijas metro tunelī atrasta kaudze cilvēka zobu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: PantherMedia/Scanpix

Strādnieki, veicot izrakumus Melburnas metro tunelī, uzgājuši visai dīvainu atradumu – vairāk nekā tūkstoš cilvēka zobus ar lielākiem vai mazākiem caurumiem, vēsta izdevums “The Age”.

Tiesa, nekā mistiska šajā atradumā nav – pētnieki noskaidrojuši, ka zobus tur nobēdzinājis 20. gadsimta sākuma zobārsts Dž. Dž. Forsters, kā arī vairāki viņa kolēģi, kas šajā rajonā nodarbojās ar zobu labošanu un raušanu.

Forsters zobārsta amatu ieņēma no 1898. līdz 1930. gadiem.

Pašlaik šajā teritorijā norisinās arheoloģiskie izrakumi, kam noslēdzoties, tiks izbūvēta jauna metro stacija.

Milzīgie caurumi vairākos zobos liecina, ka to īpašnieki cieta šaušalīgas zobu sāpes, pirms zobārsts ar knaibļu palīdzību sniedza tiem mierinājumu.

Fotogrāfiju uzņemšanas laikā strādnieki bija atraduši jau 200 zobus. Tie atradās vecas dzelzs caurules iekšienē, kā arī apkārt tai. Tas liecina, ka izrautie zobi, visticamāk, tika noskaloti kanalizācijā.

Zobārstniecība 20. gadsimta pirmajā pusē

Lai arī 20. gadsimta reklāmās tika apgalvots, ka zobu iespējams izraut bez sāpēm, tomēr realitātē viss bija savādāk. Tajā laikā zobārsti zobus rāva ar knaiblēm un svirām. Kā anestēzijas līdzeklis parasti tika izmantots kokaīns, slāpekļa oksīds vai novokaīns, kas, salīdzinot ar mūsdienu anestēzijas līdzekļiem, bija ārkārtīgi neefektīvi.

Savukārt zobu urbšana bieži vien notika vispār bez anestēzijas, pacientam jūtot katru kājminamā urbja apgriezienu.

Šajā pašā teritorijā arheologi atrada vēl aptuveni pusmiljonu artefaktu, to skaitā “kaķeni”, dārglietas un opija pīpi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu