Green Day otrā elpa (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja notiktu aptauja par pašu, pašu veiksmīgāko grupu 2005. gadā, tad vieni no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru tajā neapšaubāmi būtu jautrie panki no "Green Day". Interesanti, ka par saviem panākumiem viņiem lielā mērā jāpateicas... ASV prezidentam Džordžam Bušam.

Skapis balvām

Amerikāņu grupas Green Day šogad savākto balvu klāsts ir tik iespaidīgs, ka šai trijotnei droši vien nepieciešams speciāls plaukts, uz kura tās sarindot.

Jau gada sākumā viņi tika pie "New Musical Express" balvas par labāko videoklipu. Kerrang! aptaujā tika iegūts planētas labākās grupas tituls, kā arī saņemta balva kā labākajiem dzīvās mūzikas izpildītājiem. Sekoja septiņas balvas (no astoņām nominācijām) MTV video un mūzikas apbalvošanas ceremonijā: par gada videoklipu, labāko roka video, labāko grupas video, labāko režiju, labāko montāžu un labāko kinematogrāfiju, plus vēl arī skatītāju balva par albumu American Idiot. Šī paša mūzikas telekanāla Eiropas mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā Green Day izcēlās ar divām balvām (tāpat kā Coldplay), bet prestižā izdevuma Billboard 2005. gada balvu pasniegšanas pasākumā – ar sešām (tikpat arī reperim 50 Cent).

Pirms dažiem gadiem par Green Day nākotnes perspektīvām neviens nedotu pat puslauztu centu. Lai gan grupa pastāv jau 17 gadus, tās zvaigžņu stunda bija 1994. gadā, pēc albuma "Dookie" un superhita "Basket Case" izdošanas. Taču Green Day izdevās iegūt otro elpu – tas notika, pateicoties diska American Idiot izdošanai pērn. Šis darbs veltīts ASV prezidenta Džordža Buša piekoptajai ārpolitikai. Precīzāk – albumā tā ir pamatīgi izgānīta. Acīmredzot arī lielai daļai klausītāju par Bušu ir līdzīgs viedoklis, tāpēc šis disks guva atsaucību. Dzelzs jākaļ, kamēr tā karsta, – droši vien tāpēc Green Day nesen izdeva dubultalbumu Bullet In A Bible. Tā pirmajā daļā CD formātā apkopots 18. un 19. jūnijā Milton Keyenes stadionā Londonā notikušo koncertu ieraksts, bet otrajā – šis pats ieraksts DVD formātā.

Pārsvarā te rodamas labākās dziesmas no diska "American Idiot", taču ir arī iepriekšējos gados tapušās, ieskaitot "Basket Case". Koncerts ir visnotaļ iespaidīgs un sniedz atbildi uz jautājumu, kāpēc šo formāciju uzskata par vienu no labākajām koncertbrigādēm pasaulē.

Bērnības draugi

Sociāli aktīvās pankroka grupas dibinātāji ir divi bērnības draugi – 33 gadus vecie Billijs Džo Ārmstrongs un Maiks Dērnts (īstajā vārdā Maikls Pričārds). Abi ir pelnījuši, lai par viņiem pavēstītu nedaudz sīkāk.

Vokālists un ģitārists Ārmstrongs bija jaunākais sešu bērnu ģimenē. Viņa tēvs bija kravas automašīnas šoferis, kas brīvajā laikā spēlēja džezu (viņš nomira, kad Billijam Džo bija tikai desmit gadu), bet māte – oficiante, kas dievināja kantrimūziku. Pirmo dziesmu vietējā studijā jaunais censonis ierakstīja piecu (!) gadu vecumā, bet savu pirmo gabalu (Why Do You Want Him) sacerēja 14 gadu vecumā. Pirmais puiša nopirktais albums gan bija Elvisa Preslija The Sun Sessions, taču vēlāk draugi viņu iepazīstināja ar tādu grupu kā DOA, TSOL un The Dead Kennedy"s daiļradi.

Par Ārmstronga firmas zīmi kļuvusi viņa zilā Fender Stratocaster ģitāra (māte to uzdāvināja, kad zēns bija sasniedzis astoņu gadu vecumu), kā arī savdabīgā spēles maniere: stīgas viņš rausta, pa pusei izmantojot mediatoru, pa pusei – savu pirkstu, turklāt pa tām vēl visai smagi uzsitot. Starp citu, Billijs Džo bija pasūtījis šīs ģitāras kopiju, taču, neapmierināts ar skanējumu, neizdevušos kopiju sadauzījis jau pēc dažām uzstāšanās reizēm. Šo savu Blue viņš sargā kā acuraugu.

Basģitāristam Dērntam bērnība bija krietni grūtāka. Viņa māte lietoja heroīnu, un puisi adoptēja cita ģimene, taču tā pašķīrās, kad viņam bija tikai septiņi gadi. Ar Billiju Džo topošais mūziķis iepazinās, mācoties piektajā klasē, turklāt viņš piestrādāja Ārmstronga mātes restorānā, tāpēc nav brīnums, ka abu draudzība pakāpeniski auga. 15 gadu vecumā Dērnts (tolaik vēl Pričārds) sāka īrēt istabiņu drauga mājās. Abus vienoja mīlestība uz pankroku, kā arī jautra uzdzīve, un abas intereses varēja savienot mūzikā.

Karjeras virsotne

Jau 14 gadu vecumā Ārmstrongs ar Pričārdu izveidoja grupu "Sweet Children", kuras nosaukums vēlāk tika mainīts uz Green Day - tā sauca kādu viņu dziesmu.

Sākotnējā grupas sastāvā bundzinieka dienesta pakāpe bija Elam Sobrantem (īstajā vārdā Džons Alans Kifmeijers), bet pēc debijas albuma izdošanas sitamie instrumenti nonāca Tre Kūla jeb Tre Cool (īstajā vārdā Frenks Edvins Raits III) pārziņā. Viņš nonākšanu Jēzus vecumā svinēja šomēnes. Šie trīs vīri kopā muzicē vēl šobaltdien, un neizskatās, ka tuvākajā laikā kaut kas varētu mainīties.

Interesanti, ka Frenka tēvs bija Vjetnamas kara veterāns, un, iespējams, tieši viņa iespaidā no Tre Cool domu apcirkņiem ārā nāk dažādas efektīgas frāzes. "Jūs varat nogalināt slepkavu, bet nekad nevarēsiet nogalināt pašu slepkavību," protestējot pret ASV piekopto politiku, pirms vairākiem gadiem Martinu Luteru Kingu citēja buņģieris. "Es zināju, ka dienā, kad Džordžs Bušs tiks izvēlēts par valsts prezidentu, mēs visi būsim dziļos sūdos. Bušu ģimene ir pārāk ilgi bijusi politikā, šajā laikā paspējot tikt pie veselas kaudzes pilnīgi nojūgušos ienaidnieku."

Pirmo atzinību grupa guva 1992. gadā ar disku Kerplunk, taču īstu sensāciju iztaisīja albums Dookie. Pateicoties dziesmas Longview demonstrēšanai MTV ēterā, par trakulīgo kaliforniešu komandu sāka runāt Amerikā un visā pasaulē. Dziesma "Basket Case" Amerikas topu virsotnēs turējās piecas nedēļas, bet pati ripa sasniedza ļoti labus pārdošanas apjomus: Štatos vien šis disks tika pārdots piecu miljonu, bet visā pasaulē – vienpadsmit miljonu kopiju apmērā. Dookie sagādāja grupai arī Grammy balvu par gada izpildījumu alternatīvajā mūzikā.

Paldies Bušam!

Diemžēl karjeras turpinājumā Green Day vairs tik labi neveicās. No diska Insomniac vispār neviens singls neguva atmiņā paliekošus panākumus, bet Nimrod (tajā iekļautās dziesmas Time Of Your Life (Good Riddance) un Hitchin" A Ride gan ieņēma augstas vietas Billboard topā) tika pārdots divu miljonu kopiju apmērā un kļuva par vissliktāk pārdoto albumu visā šīs komandas pastāvēšanas vēsturē.

Paņēmuši nelielu pauzi un atlaiduši producentu, Green Day puiši izdeva disku Warning, taču arī tas vērtējams tikai kā ieraksts grupas oficiālajā biogrāfijā. Jaunajā gadu simtenī trijotne riskēja laist klajā tikai dažādus savu labāko dziesmu apkopojumus vai retumus. Noriets un beigas? Tā likās. Taču pērn klajā nāca minētais American Idiot, un kopš tā brīža Green Day atkal ir virsotnē. Kam par to teikt paldies? Protams, ASV prezidentam Bušam! Viņš kalpojis par iedvesmas avotu daudziem radošo profesiju pārstāvjiem un droši vien būtu pelnījis kādu speciālbalvu kā šā gadsimta mūza...

Pašlaik Green Day mūziķi sildās slavas saulītē, taču personīgajā dzīvē gan viņiem iet kā pa celmiem. Ārmstrongs ir precējies, viņam ir divi dēli (desmit un septiņus gadus veci). Dērnts apprecējās tikai pagājušajā gadā, taču jau paguvis izšķirties, jo sieva nespēja izturēt viņa nemitīgo prombūtni American Idiot popularizēšanas tūres laikā. Viņam gan ir astoņgadīga ārlaulības meita, arī bez draudzenes basa meistars nav palicis. Tre Cool ir precējies pat divreiz un tikpat daudz reižu veiksmīgi izšķīries. Arī viņam ir divi bērni. Jā, sieviešu lietās laikam gan no Džordža Buša gaidīt pamācības būtu lieki..

***

Diskogrāfija

39/Smooth (1990)

Kerplunk (1991)

Dookie (1994)

Insomniac (1995)

Nimrod (1997)

Warning (2000)

International Superhits! (2001)

Shenanigans (2002)

American Idiot (2004)

Bullet In A Bible (2005)

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu