Rotaļlietu simfonija labdarībai

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Cēsu Kultūras centrā, rīt un parīt – Lielajā ģildē Rīgā, bet nākampirmdien Krustpils kultūras namā notiks Ziemassvētku labdarības koncerts, kurā ar Rotaļlietu simfoniju uzstāsies kamerorķestris (ASV/Somija/Latvija) un diriģents Arkādijs Fomins (ASV), solisti – Ilze Urbāne (flauta), Elīna Bukša (vijole) un Hloja Trevora (vijole, ASV).

Labdarības koncerta programmā iekļauti arī Jozefa Haidna, Antonio Vivaldi, Ārona Koplenda, Aleksandra Glazunova un Dmitrija Šostakoviča skaņdarbi un pašā noslēgumā – Leopolda Mocarta Rotaļlietu simfonija stīgām un rotaļinstrumentiem (tieši tā – līdzās stīgu orķestrim komponists izmanto bērnu rotaļinstrumentus – tarkšķi, dzeguzi, tauri, bungas, trīsstūri…).

Taču šim skaņdarbam ir sava vēsture, kas saistīta ar bijušā rīdzinieka, vijolnieka, diriģenta un pedagoga Arkādija Fomina vārdu. Būdams vēl Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēknis, viņš piedalījās simfonijas atskaņojumā 1955. gadā – gan Rīgā, gan Maskavas Lielajā teātrī. Vēlāk Arkādijs Fomins emigrēja uz ASV, kļuva par Dalasas Jaunās konservatorijas pamatlicēju. Un 1987. gada Ziemassvētkos viņš vēlreiz atgriezās pie Leopolda Mocarta simfonijas, atskaņojot to kopā ar studentiem labdarības koncertā. Šai koncertā arī radās jauna tradīcija – ik gadu Dalasā šī simfonija skan Ziemassvētku koncertos, kurus tā arī dēvē – par Rotaļlietu simfoniju, bet 2004. gada 28. novembrī Dalasas Jaunās konservatorijas studenti ar Arkādiju Fominu pie pults to atskaņoja prestižajā Linkolna centrā Ņujorkā.

Šajos koncertos skan ne vien Leopolda Mocarta simfonija, bet arī citi darbi, kurus atskaņo gan jau atzītas, gan tikko uzlēkušas mūzikas zvaigznes. Turklāt tie ir labdarības koncerti, uz kuriem katram klausītājam ir jāatnes uz koncertzāli kāda rotaļlieta, ko paredzēts nogādāt bērniem kā dāvaniņu no Ziemassvētku vecīša. Tiem bērniem, kuriem šādas rotaļlietas ikdienā ir vien kā tāls sapnis...

"Rīga – tā ir pilsēta, kurā esmu dzimis, pavadījis pirmos neapzinīgās dzīves gadus, tapšanas, brieduma laiku un profesionālās dzīves daļu. Rīga – tā ir pilsēta, kurā vecāki aizveda mani mācīties vijoles spēli pie brīnišķīga cilvēka un pedagoga Voldemāra Stūrestepa. Rīga – tie ir mani vienaudži, kuri līdz pat šim laikam ir man mīļi draugi. Rīga – tā ir vieta, kur kāda latviešu sieviete piepilsētas mežos slēpa no vācu okupantiem manu tēvu. Tieši Rīgā es pirmoreiz izbaudīju dzīves kontrastus – panākumu reiboni un aukstu vilšanās strūklu. Šajā pilsētā es apprecējos, un te mums piedzima dēls, ar kuru lepojamies. Rīga – tā ir manas dzīves daļa. Rīga, es mīlu tevi un nekad neaizmirsīšu," – tā par savu dzimto pilsētu saka Arkādijs Fomins, kurš muzikālo izglītību guvis Rīgā, bet kopš 1975. gada spēlē pirmo vijoli Dalasas simfoniskajā orķestrī. Viņš ir New Conservatory of Dallas dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, kā arī Kolorādo Conservatory Music in the Mountains mākslinieciskais vadītājs. 1976. gadā viņš nodibināja Stīgu institūtu (The String Institute) Teksasas universitātē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu