"A-Eiropa" solists Artūrs Duboks uzspridzina BMW (22)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Artūrs Duboks sācis darboties kino lauciņā.

Grupas "A-Eiropa" videoklipu "Ziema", "Ņikogda" un "Deržisj za Ņebo" tapšanā Artūrs bija otrais režisors un scenārija autors, bet beidzamos "A-Eiropas" videoklipus dziesmām "Dima Daj", "Tur, kur lietus krīt" un "eksfabrikantes" Soho (Inga Puhova) videoklipu dziesmai "Lūdzu, neaizej" viņš pilnībā veidoja pats, būdams režisors, producents, scenārija autors un galvenais operators.

"Vienmēr nodomāju, ka pašam izdotos labāk, un reiz ķēros klāt pats, un - iepatikās," savu ieiešanu videopasaulē skaidro Artūrs. Pēc tam viņš patstāvīgi uzņēma dokumentālo filmu par savu grupu - "Tādi paši kā tu", un šis darbs iedvesmoja kam pamatīgākam. "Šī filma man bija spēcīgs grūdiens. Sapratu: taisīšu Latvijā vēl ko nebijušu, pats savu grāvēju!» stāsta Artūrs. Un tā kopš pērnā gada rudens grupas "A-Eiropa" solists Artūrs Duboks uzņem pilnmetrāžas grāvēju, kas līdz skatītājiem varētu nonākt 2006. gada rudenī. "Pirms gada biju pārliecināts, ka filmu varēsim laist gaisā jau šoruden, taču darba apjoms izrādījās daudz lielāks, nekā sākumā šķita. Filmēšanu, domājams, pabeigsim līdz pavasarim, tad ķersimies pie montēšanas," teic Duboks. Starp citu, vienu dziesmu filmai piekritis uzrakstīt arī Raimonds Pauls.

Filmā būs redzami arī tādi pazīstami Krievijas aktieri kā Vladimirs Episkoposjans ("20. gadsimta pirāti" (1979), "Ķīnas vāze" (1999), "Nākamais" (2003)) un Aleksandrs Pankratovs-Čornijs ("Brunču mednieks" (1990), "Aģente minisvārkos" (2000), "Mīļākā no Maskavas" (2001)).

Stāsta sižetu autors gan pagaidām atklāt nevēlas, jo nepārtraukti rodoties jaunas idejas par turpinājumu, taču piedāvāja ekskluzīvu iespēju - Daugavpils cietokšņa teritorijā vērot iespaidīgu automašīnas spridzināšanas kadru uzņemšanu. "Daugavpils cietoksnis ir vēsturiska vieta, celts 1823. gadā, un tā ir pirmā un pēdējā reize, kad šeit kaut kas tiek filmēts. Drīzumā vecās ēkas rekonstruēs un tajās izvietos pašvaldības instances: Domi, VUGD, policiju un citas. Cietoksni izvēlējāmies tāpēc, ka šeit ir mierīgi - filmēšanas laukums ir tikai mūsu rīcībā. Turpretim pilsētā, filmējot pakaļdzīšanos ar apšaudi, saskaramies ar iedzīvotāju interesi, un tā mums traucēja strādāt. Starp citu, pirms mūsu darbošanās kazarmām logi bija veseli, bet nu lielākā daļa stiklu izbiruši - bet tāpat jau logus mainīs.|

Lai būtu visi specefekti

Lai automašīnas sprādziens izskatītos pēc iespējas iespaidīgāks, tā aprīkota ar desmit dažādām funkcijām paredzētiem spridzekļiem. Spridzināšanu akceptējusi pilsētas Dome, jo cietokšņa ēkas drīz rekonstruēs. Spridzekļi bija salikti zem auto, salonā, bagāžas nodalījumā un zem motora pārsega, un to funkcijas bija dažādas - vieni paredzēti, lai mašīna pēc iespējas augstāk paceltos virs zemes, otri - lai būtu lielāks sprādziena troksnis, trešie - lai atvērtos visas druvis, ceturtie - lai tālāk aizlidotu motora pārsegs un bagāžnieks. Par pirotehnikas sarūpēšanu un veiksmīgu palaišanu rūpējās tā pati komanda, kas nu jau labu laiku strādā ar kinofilmas «Rīgas sargi» specefektiem. BMW spridzināšana Daugavpilī kopā izmaksājusi aptuveni 2000 latu.

Vēro no malas

Pats Artūrs sprādzienu vēroja no malas - veco kazarmu kāpņu telpā ievietotā ekrānā. Sprādzienu uzņēma ar piecām, dažādās vietās izvietotām kamerām, kas, pamatīgi iesaiņotas polietilēnā, lai neparedzētu starpgadījumu dēļ neciestu cilvēki.

Īsti ieroči

"Esam šaudīdamies milzīgā ātrumā dragājuši pa Daugavpils ielām, mūsu aktieri (nevis kaskadieri) veikušu tā-ā-ā-dus gājienus, kādus, piemēram, Holivudā, pilnīgi noteikti aizliegtu pat izmēģināt. Visos pakaļdzīšanās skatos pa pilsētu un apšaudēs piedalījāmies paši, arī kādas telpas sprādzienā aktieris atradās notikumu epicentrā. Mūsu filma aktieriem ir ekstrēma no sākuma līdz beigām - entuziasti esam salasījušies," stāsta Artūrs. Gan filmas uzņemšanas, gan ieroču iegādes izdevumus līdz šim Artūrs sedzis par saviem personīgajiem līdzekļiem. "Mums gan ir daudz atbalstītāju - ļoti palīdzēja Daugavpils ugunsdzēsēji un policisti, arī Domes pārstāvji un vietējie uzņēmēji ir atsaucīgi," lepojas Artūrs, kam ar Daugavpili ir senas attiecības - savulaik viņš studēja Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā. "Domes cilvēki mani jau zināja, un kad vērsos pie viņiem pēc atbalsta, divreiz jālūdz nebija - acumirklī piekrita un palīdzēja visos iespējamajos veidos. Rīgā būtu grūtāk - galvaspilsētā, piemēram, policijā ir daudz priekšnieku, bet Daugavpilī visu var nokārtot ar vienu šefu." filmēšana drīzumā turpināsies Rīgā, bet pēc tam vairākas ainas tikšot uzņemtas Maskavā.

Viltots numurs

Tā kā spridzināmā mašīna skaitās Krievijas pilsoņa auto, neiztikt arī bez attiecīgas numura zīmes. "Pasūtījām paziņām, lai uztaisa maksimāli līdzīgu oriģinālam,» teic Artūrs. Sprādzienā numura zīme mazliet pabojāta, taču viens no filmēšanas grupas puišiem to rūpīgi noskrūvēja no BMW atlūzām un ielika "A-Eiropas" busiņā... Būs relikvija!

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu