Mācās pārdot bioloģiskos produktus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā iekarot tirgu ar bioloģiski ražotiem pārtikas produktiem? Atbildi uz šo jautājumu rajona zemnieki meklēja mārketinga padomes rīkotajā bezmaksas seminārā, kas notika pagājušajā nedēļā.

Raiskuma pagasta zemnieki Pēteris Raiska un Gints Bērziņš atzina, ka viņu ieceres par bioloģiskās produkcijas ražošanu tikko veidojas. P.Raiskas saimniecība "Munduri", kas specializējas griķu audzēšanā, savulaik bija sertificēta, taču tirgus pieprasījuma pēc produkcijas nebija un zemnieks sertifikātu neatjaunoja. Tagad, kad pircēji novērtējuši bioloģisko pārtiku un gatavi par to maksāt, P.Raiska atsāks darboties šajā nišā. Iecerēt veidot pašam savu griķu apstrādes ražotni.

-Esmu iecerējis gatavot griķu putraimus, uzstādīt lobītavu, iekārtot fasētavu. Iespējams, kā papildu produkcija varētu būt spilveni no griķu čammām. Seminārā gribu iegūt izpratni par to, kā iekļūt tirgū, kā reklamēt, noformēt savus produktus, - "Druvai" pastāstīja "Munduru" saimnieks.

Savukārt G.Bērziņš tirgum piedāvā bioloģiski ražotu lopbarību - miežus. Viņa saimniecībai "Gailonas" šis ir pirmais pārejas gads uz videi draudzīgu saimniekošanu.

-Zemniekiem, kuri nodarbojas ar bioloģisko piena lopkopību, nepieciešama sertificēta spēkbarība. Platības man ir pietiekami lielas, lai audzētu. Jau tagad kooperējos ar piena lopkopības saimniecību "Dolfas", piegādāju graudus. Iespējams, nākotnē, ja būs tāds pieprasījums un būs labas ražas, varētu gatavot arī miežu putraimussacīja G.Bērziņš.

Skujenes pagasta "Zīlēnu" saimniecībai jau ir pieredze bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas pārdošanā. "Zīlēni" darbojas zaļi domājošu zemnieku organizācijā "Zaļais loks" un pārdod saražoto ar kooperatīva "Zaļais grozs" starpniecību. Pagaidām gan tikai kartupeļus. Saimnieks Andris Kubliņš atzina, ka labprāt tirgotu arī bioloģisko pienu, jo saimniecība nodarbojas arī ar piena lopkopību, bet šai produkcijai grūti atrast noietu.

-Slaukumu pārdodam a/s "Rīgas piensaimnieks". Diemžēl to salej kopā ar intensīvajās saimniecībās iegūto, produkts pie patērētāja nenonāk kā bioloģisks. Nezinu, vai bioloģisko pienu pašreiz izdotos pārdot. Kaimiņos, Ogres rajona Ķeipenē, darbojas piensaimnieki, kas to tirgo, tik viegli nemaz viņiem neiet,tā savas domas par bioloģiskās ražošanas iespējām pauda A.Kubliņš.

Mācības bioloģiskajiem lauksaimniekiem bija bezmaksas. Seminārā piedalījās vairāk nekā 40 klausītāji, lielākoties mūsu rajona zemnieki.

Semināru organizēja mārketinga padome, to vadīja SIA "Marketing House". Mārketinga padomes projektu vadītājs Guntars Šube skaidro, ka mācību mērķis ir informēt zemniekus par situāciju bioloģisko produktu tirgū, motivēt viņus plašāk izmantot Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības organizāciju apvienības preču zīmi "Latvijas ekoprodukts". Ne visi bioloģiskie zemnieki savus produktus marķē ar to. Taču zīme palīdz pircējiem pazīt bioloģiski ražotus produktus, līdz ar to arī zemnieki savus produktus var pārdot vairāk.

Seminārā arī tika stāstīts, kā mainījies tirgus pēc preču zīmes ieviešanas. Lauksaimniekus informēja par situāciju ar bioloģisko produktu piegādēm un sadarbību ar lielveikaliem. Seminārā apsprieda arī praktiskus jautājumus, kas būtu jāņem vērā, strādājot ar tirdzniecības ķēdēm un tirgū.

Šādas mācības Latvijā notiek visos novados. Bioloģisko zemnieku izglītošana tirgzinībās maksās 6040 latus, tā informē LETA. Iepirkumu par mācību pakalpojumiem izsludināja Latvijas valsts agrārās ekonomikas institūts. Bioloģisko zemnieku izglītošanai tirgzinībās saņemts viens piedāvājums no "Marketing House".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu