Rīgas ZOO Baltijas pelēkie roņi mācīsies ķīniešu valodu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien, 20.decembrī, četrus šogad Rīgas Zooloģiskajā dārzā izaugušos pelēkos roņus paredzēts nosūtīt uz Ķīnu, Kuingdao (Quingdao) okeāna parku.

4 roņu mazuļi Rikija, Moris, Ragana un Pats Fredis Zoodārzā nonāca agrā pavasarī (martā-aprīlī), kad tos atrada izskalotus jūras krastā. Divi ronēni uz Zoodārzu atceļoja no Liepājas jūrmalas, viens no Kolkas, un vienu atveda Tukuma rajona Avārijas un glābšanas dienesta ļaudis.

Izglābto ronēnu izbarošanu un aprūpi atbalstīja portāla “Apollo” veidotāji. Šobrīd roņu svars tiek vērtēts kā 60 – 70 kg. Ja pierēķina vēl transporta kastu svaru, uz Ķīnu caur Kopenhāgenu un Tokiju ar lidmašīnu tiks nogādāta vismaz 400 kilogramu krava.

!!!!! Diemžēl pastāv iespēja, ka rodas problēmas kādā no tālā ceļa posmiem (piemēram, maršrutā Tokija-Kuingdao) un ronēnu pārvešana tiek atcelta līdz janvāra sākumam. Saskaņojums no visām iesaistītajām transporta kompānijām saņemts tikai šodien (piektdien).

Pēc ronēnu aizvešanas Rīgas Zoodārzā paliks trīs tā pieredzes bagātie iedzīvotāji Puika, Eze un Ieviņš. Arī viņi savulaik zoodārzā nonāca kā nelaimē nokļuvuši mazuļi.

Pelēkais ronis

ir Baltijas jūrā izplatītākā (uzskaitīti 10-12 tūkstoši) un augumā lielākā (150-300 kg) roņu suga. Tā ierakstīta apdraudēto sugu sarakstā (Pasaules Sarkanajā grāmatā).

Ronēni dzimst martā-aprīlī, ievērojama daļa - uz Sāremas apkaimes saliņām. Mātes mazuļus ar pienu (tā tauku saturs – apt. 40%) baro vien 3-4 nedēļas, kuru laikā ronēni pieaug līdz 30-40 kilogramiem.

Daži ronēni priekšlaicīgi (vēl pūku tērpā) nonāk jūrā, un straumes tos atnes uz Latvijas piekrasti, kur tos atrod liedagā izvārgušus un bieži vien neglābjami slimus.

Pavasaros Latvijas piekrastē izskaloto, novārgušo ronēnu skaits var būt ļoti dažāds - atkarīgs no laika apstākļiem – ledus apstākļiem pie salām, vētrām, vēja virziena.

2005. gadā Rīgas Zooloģiskajā dārzā nonāca kopumā astoņi ronēni. No tiem divi bija neglābjami savainoti (suņu kodumi), bet diviem vēlāk tika konstatētas iedzimtas patoloģijas un tie nomira. (“Daba nav mazais bērns...”)

2004. gadā izdzīvojušais ronēns Apolons līdz ar Zoodārzā dzimušo ronenīti Apoloniju pērn vasaras beigās tika izlaisti Baltijas jūrā, 18 km no Rojas (par šiem iezīmētajiem roņiem ziņas nav saņemtas).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu