Desmit visveselīgākie pārtikas produkti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laikraksts "The Daily Mirror" nācis klajā ar vienkāršāko no pārtikas raksturojumiem - desmit produktu sarakstu, bez kuriem veselīga pārtika un attiecīgi arī pati veselība nav iedomājami. Viss izrādās pārlieku vienkārši: jāēd brūnie rīsi, vistu olas un gaļa, piens, spināti, banāni, lasis, mellenes, garšaugi, ķiploki.

1. Brūnie rīsi Maldīgs ir priekšstats, ka vispār jāizvairās no ogļhidrātiem, jo tie padara resnu. Taču tieši ogļhidrāti uztur nepieciešamo enerģētisko līmeni. Tādēļ nevajag aizmirst par graudaugiem, kuru sastāvā daudz šķiedrvielu (brūnie rīsi, maize, putras). Ēdot šos produktus, samazināsiet holesterīna līmeni; risku saslimt ar sirds un asinsvadu kaitēm, taisnās zarnas vēzi, žultsakmeņiem, diabētu un aptaukošanos. Graudaugi ir ļoti nepieciešami zarnu trakta veselībai, kura aktivitāte ar gadiem mazinās.

2. Vistu olas

Bieži vien par vistu olām dzird sliktas atsauksmes, taču tās ir vistiešākais olbaltumvielu un proteīna avots, kas pasargā acis no kataraktas. Pētījumi liek secināt, ka tieši olbaltumvielas un proteīns kavē trombu veidošanos, mazinot infarkta un insulta rašanās iespēju. Lietojot 6 olas nedēļā, jūsu risks iedzīvoties piena dziedzeru vēzī krītas par 44%. Bez tam 1-2 olas dienā nebūt nepaaugstina holesterīna līmeni, jo organisms pats rada holesterīnu no piesātinātajiem taukiem, bet nesaņem to no produktiem, kas bagāti ar holesterīnu, piem., olām.

3. Piens

Ar katru nodzīvoto gadu organismam, īpaši kauliem un osteoporozes profilaksei, aizvien vairāk vajadzīgs kalcijs, tāpēc īpaši veselīgs ir vājpiens. Dzeriet divas glāzes vājpiena dienā vai iekļaujiet savā maltītē liesos jogurtus un ar kalciju bagātos augļus.

4. Spināti

Tajos ir vairāk cilvēkam vajadzīgo barības vielu nekā jebkurā citā produktā. Spināti ir lielisks dzelzs, C, A un K vitamīna, kā arī antioksidantu avots, pēdējie palīdz pasargāties no infarkta un insulta. Spināti mazina iespēju saslimt ar taisnās zarnas vēzi, osteoporozi un artrītu. Līdzīgi olām tajos ir daudz acīm tik tīkamā luteīna.

5. Banāni

Tikai viens banāns satur 467 mg kālija, kas gādā par muskuļu, it īpaši sirds muskuļu spēku un veselību. Tas arī mazina arteriālo asinsspiedienu, kavē sirds un asinsvadu slimību rašanos, neitralizē skābi, tātad lieliski der grēmu profilaksei.

Pievienojiet sagrieztu banānu auzu putrai vai sablenderējiet to ar jogurtu, pienu vai augļu sulām. Lielisks kālija avots ir arī sardīnes, žāvētas aprikozes un lēcas.

6. Vistas gaļa

Visveselīgākā gaļa. Izvēlieties krūtiņu, kur vismazāk tauku, noņemiet ādiņu. Vistas gaļā ir daudz olbaltumvielu, tā kavē kaulu masas samazināšanos mūsu organismā. Vistas gaļā ir daudz selēna (mazina risku saslimt ar vēzi), B grupas vitamīnu, kas veicina smadzeņu darbību.

7. Laša gaļa

Tajā daudz Omega-3 grupas taukvielu, kas samazina holesterīna līmeni, pasargā no dažiem vēža veidiem un kavē trombu veidošanos. Laša gaļa mazina depresiju un attālina atmiņas vājināšanos. Tās sastāvā ir nikotīnskābe, kas, pēc dažiem datiem, pasargā no Alcheimera slimības.

Apņemieties ēst svaigu vai konservētu laša gaļu vismaz trīsreiz nedēļā. Omega-3 grupas taukvielas ir arī valriekstos.

8. Mellenes

Šai meža brīnumā ir maz kaloriju, bet ļoti daudz barības vielu: antioksidantu (kavē kataraktas, glaukomas veidošanos, vēnu paplašināšanos, hemoroīdu, kuņģa čūlas, sirds un asinsvadu saslimšanas un vēzi). Mellenes palīdz smadzenēm atsākt pilnvērtīgu darbību pēc insulta, kā arī mazina gremošanas trakta iekaisumus.

9. Garšaugi

Ar gadiem cilvēks zaudē garšas izjūtu asumu, pie tam esam raduši savā visnotaļ pliekanajā baltiešu virtuvē iztikt ar lieku sāls devu "garšai". Taču sāls paaugstina arteriālo spiedienu, daudz veselīgākas garšas bagātināšanai ir dažnedažādas garšvielas, galvenokārt garšaugi. Svaigu garšaugu garša un aromāts ir izteiktāki, tos vēlams audzēt podiņos turpat virtuvē, taču ziemā gana labas būs arī kaltētas garšvielas.

10. Ķiploki

Šis mazais sīpoliņš palīdz mazināt risku saslimt ar vēzi un sirds un asinsvadu slimībām, insultu. Ķiploki mazina iekaisumu, palīdz atvieglot sāpes artrīta gadījumā. Tie ir ļoti ieteicami diabēta slimniekiem. Ja nespējat ciest ķiploka aromātu, lietojiet ķiploku kapsulas vai pēc tā apēšanas uzēdiet kādu sauju pētersīļu, kas smaku noņems!

PRODUKTI, NO KURIEM BŪTU JĀIZVAIRĀS

Saldumi - palielina jūsu svaru, jo tajos ir daudz kaloriju, bet nav vērtīgo vielu. Ierobežojiet cukura devas!

Sāls - paaugstina asinsspiedienu. Ņemiet vērā arī to sāls daudzumu, kas ir jebkādās gatavā veidā nopērkamās mērcēs, žāvējumos, čipsos u.tml.

Alkohols - nedzeriet vairāk par 2 porcijām spirtoto dzērienu dienā, jo tajos ir daudz kaloriju, bez tam alkohols traucē organismam uzņemt vitamīnus. Veselībai vislabvēlīgākais alkohols ir sarkanvīns.

Piesātinātie tauki - tos satur gaļa, siers, vistu ādiņas un saldējums. Šie tauki paaugstina holesterīna līmeni un sekmē pieņemšanos svarā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu