Arnis Vecvagars: Katrs sabraukums vai katra spēle ir milzīgs izaicinājums

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Arnis Vecvagars
Arnis Vecvagars Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas nacionālā basketbola komanda turpina gatavošanos Pasaules kausa (PK) izcīņas kvalifikācijas turnīra otrās kārtas spēlēm. Turnīra tabulā situācija ir pateicīga. Tiesa, šajā rudens sabraukumā būs jāiztiek bez vairākām ierastām sejām, izlases pamatvērtībām. Valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars neslēpj, ka katrs sabraukums vai spēle ir milzīgs izaicinājums no komandas komplektācijas viedokļa.

TVNET: Izstāstiet, lūdzu, īsumā par to, ko jau esat paveikuši šajā sagatavošanās posmā un kādi akcenti tiks likti turpmāk.

Arnis Vecvagars: Esam pastrādājuši uz fizisko sagatavotību, nedaudz esam izņēmuši uzbrukuma taktiku un no trešdienas vakara sākām treniņus, kas būs tuvāki basketbola spēlei. Būs pirmais treniņš, kad varēsim paspēlēt pieci pret pieciem. 

TVNET: Ņemot vērā, ka aktīvā klubu spēļu sezona vēl nav sākusies, esat apmierināts, kādā kondīcijā ieradušies spēlētāji? 

A.V.: Domāju, jā. Cik esam ar spēlētājiem pārrunājuši, tad visi ir cītīgi trenējušies un gatavojušies. Arī spēlētāji, kuri ir bez kluba, - Jānis Blūms un Ojārs Siliņš. Jau nedēļu iepriekš strādājām ar viņiem, lai viņiem būtu iespēja strādāt arī šeit zālē. Blūms jau minēja, ka visi ir kļuvuši ļoti profesionāli, sekoju viņiem līdzi un zināju, ka katrs trenējas. Par spēlētāju profesionālismu, gatavību lielas bažas nav. 

TVNET: Tātad lielāku uzmanību jau tagad varat pievērst taktiskajiem zīmējumiem?

A.V.: Viss notiek paralēli. Notiek gan fiziskās sagatavotības, gan basketbola iemaņu nodarbības. Lēnām iesim iekšā spēļu režīmā. 

TVNET: Minējāt jau, ka, visticamāk, šajā sasaukumā ar izlasi nebūs Dairis Bertāns un Rolands Šmits, bet vai komandā varētu nonākt abi U-18 valstsvienības līderi Artūrs Žagars un Artūrs Kurucs?

A.V.: Kandidātu sarakstā viņi ir, bet no Spānijas klubiem ir atbilde, ka abi varētu pievienoties no 10. septembra. Ļoti gribēju viņus redzēt tieši pārbaudes spēlēs un pēc šiem mačiem izvērtēt viņu gatavību iekļauties nacionālajā izlasē. Diemžēl uz pārbaudes spēlēm viņi netiek, klubi nelaiž. Pēc katras no pārbaudes spēlēm analizēsim situāciju un, iespējams, kādu no viņiem arī uzaicināsim. 

TVNET: Kā skatāties uz situāciju turnīra tabulā? Pēc maniem aprēķiniem sešās spēlēs ir nepieciešamas trīs uzvaras un ar to varētu pietikt ceļazīmei uz Pasaules kausu. 

A.V.: Ja teorētiski šādi skatāmies un rēķinām, tad pie tādiem skaitļiem varam nonākt. Bet mēs ejam soli pa solim. Varbūt teiciens ir nobružāts, visi saka vienu un to pašu, bet tas tiešām tā ir. Katrs sabraukums vai katra spēle ir milzīgs izaicinājums no spēlētāju komplektācijas viedokļa. Brīžiem daudz ko ietekmē veselības stāvoklis, kas ik reizi ir kā veidot kaut ko jaunu. Izcīnīt tās pašas trīs uzvaras ir ļoti liels izaicinājums. Protams, centīsimies un pieliksim visus spēkus, lai to izdarītu. No iespējas rudenī un ziemā mums ir noņemti nost trīs Eirolīgas spēlētāji, pat vairāk, un viens NBA spēlētājs. Tātad zaudēti ir četri spēlētāji, un tas mums ir milzīgs robs, bet tajā pašā laikā tas ir izaicinājums un iespēja citiem spēlētājiem. 

TVNET: Spānija basketbolā komentārus neprasa, bet mēs zinām, ka Slovēnija nebūs ne tuvu tāda komanda, kāda tā bija Eiropas čempionātā. Arī Melnkalnei šajā sezonā būs Eirolīgas klubs...

A.V.: Negribas neko prognozēt. Tai pašai Melnkalnei pietiek gana spēcīgu basketbolistu. Nevaram zināt arī to, kāds būs mūsu sastāvs, kādi ārējie apstākļi būs iejaukušies. Nezīlēsim šobrīd. Nezīlēsim un koncentrēsimies šim agrā rudens ciklam. Ja pārāk tālu aizdomāsimies, tas ne pie kā laba nenovedīs. Jākoncentrējas tikai tuvākajai spēlei, kas ir konkrēti pret Slovēniju; kad beigsies šī spēle, tad domāsim, ko darīt ar Spāniju. 

 

TVNET: Pirmo izsaukumu uz pieaugušo izlasi saņēmis Artūrs Strautiņš. Viņš bijis diezgan pārliecinošs visu vecumu jauniešu izlašu līderis. Kā jums viņš izskatās?

A.V.: Viņš otrdienas vakarā mums pievienojās, un nebija tāds pilnas komandas treniņš. Skatīsimies. Es viņu pazīstu jau labu laiku kopš jauniešu izlasēm. Ir ļoti motivēts un profesionālajā basketbolā vēlas daudz ko sasniegt. Tagad viņam jāsper nākamais solis, jāiejūtas kolektīvā ar ļoti labiem partneriem. Protams, jaunatnes izlasēs viņš bija izteikts līderis, šeit gan sākumā viņam tik liela loma nebūs. Pakāpeniski jāiejūtas, un domāju, ka viņš savā pozīcijā ir ļoti nobriedis un gatavs pieaugušo basketbolam. Ceru, ka viņam veiksies ļoti labi, bet neskriesim notikumiem pa priekšu. Priekšā trīs pārbaudes spēles, kurās mēs varēsim viņu paskatīties, izvērtēt, pakoriģēt. Viņam būs laiks nomest atbildības nastu, kas neapšaubāmi būtu oficiālajās spēlēs. 

TVNET: Kā viņu komanda uzņēma? Jaunos dažkārt mēdz izjokot, pavilkt uz zoba.

A.V. (smaida): Nezinu gan. Treneri viņu neiznesa cauri. Spēlētāji? Mums ir atsevišķas ģērbtuves no spēlētājiem. Treneriem savi joki, basketbolistiem savi. 

TVNET: Ko divās spēlēs pret Somiju un mačā ar Lietuvu līdzjutējs var sagaidīt no Latvijas komandas? Kāda būs Latvijas izlase?

A.V.: Primārais ir pārbaudīt spēlētājus. Spēlēs visi, un šinī gadījumā, kā jau pārbaudes spēlēs, būs citi uzdevumi. Meklēsim vajadzīgos virknējumus, sasaisti starp spēlētājiem. Protams, katrā spēlē centīsimies spēlēt par uzvaru, bet rezultāts nebūt nebūs galvenais. Spēlētāju maiņas, taktiskie risinājumi tiks pieņemti, balstoties uz to, ko mēs gribam pamēģināt. Sportiskais rezultāts būs otršķirīgs. Jā, un vēl svarīgi būs nepārslogot spēlētājus. Viņi nespēlēs pa 30 vai 35 minūtēm, riskējot ar veselību un cīnoties par rezultātu. 

Piektdien plkst. 19 Latvijas izlase Espo pārbaudes spēlē tiksies ar Somiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu