Dana Bjorka: "Teātris var salauzt aktieru likteņus"

Intervijas fragmenti
Марина Сиунова
, Журналист
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dana Bjorka
Dana Bjorka Foto: Настя Феллини/ из архива Даны Бйорк

Šā gada 2. oktobrī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrim apritēs 135 gadi. Šajā dienā sezona tiks atklāta ar muzikālo izrādi “Mana skaistā lēdija” Allas Sigalovas režijā. Skatītājus, kuri atnāks nosvinēt jubileju kopā ar teātri, gaida ne tikai krāšņs uzvedums uz skatuves, bet arī pārsteigumi ārpus skatītāju zāles, tostarp “jubilāra” dāvanas katram viesim. TVNET krievu valodas versijā teātra jaunā vadītāja Dana Bjorka stāsta gan par jaunās sezonas izaicinājumiem, gan par savu pieredzi atbildīgajā amatā. 

Atbildot uz jautājumu par teātra profesijas izaicinājumiem (Alvis Hermanis to pat nodēvējis par bīstamu), Bjorka atzīst, ka tiešām šī profesija var salauzt cilvēku likteņus.

"Profesija tiešām teju katram trešajam aktierim salauž likteni," viņa saka. "Cilvēki sajūk prātā, zaudē veselību, reizēm pat pāragri aiziet no dzīves. Jo tas ir darbs ar emocijām. Veicas tiem aktieriem, kuri prot valdīt pār savām emocijām un īstajos brīžos atslēgties. Tos, kuri pēc izrādes nespēj atslēgties, darbs noēd. Parasti tie ir ļoti talantīgi ļaudis, kas dzīvo tikai un vienīgi ar teātri. Viņu personiskā dzīve ir ļoti sarežģīta." 

Pilnu interviju krievu valodā lasi TVNET krievu valodas versijā šeit.

Līdz oktobra beigām ir plānotas vēl trīs pirmizrādes

• 10. oktobrī uz Eksperimentālās skatuves - “Noziegums vai sods”: režisora Edgara Niklasona izrāde pēc F. Dostojevska romāna “Noziegums un sods” motīviem.

• 19. oktobrī uz Eksperimentālās skatuves - “Rafalsonāte stīgu instrumentu pavadījumā”: Jakova Rafalsona monoizrāde, veidota izmantojot 20. gs. pirmās puses dzejnieku darbus. Stāstu pavada Gidons Grīnbergs (vijole).

• 26. oktobrī Mazajā zālē - “Huligānes grēksūdze”: Tatjanas Lukašenkovas monoizrāde, balstīta uz slavenās mūsdienu dzejnieces Solas Monovas dzeju; režisors - Jurijs Djakonovs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu