Izmaiņas par Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu centīsies virzīt pieņemšanai līdz Saeimas vēlēšanām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas Juridiskā komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš
Saeimas Juridiskā komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš Foto: Zane Bitere/LETA

Satversmes grozījumu projektu, kas paredzētu ieviest Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu, Saeimas Juridiskā komisija centīsies virzīt pieņemšanai līdz parlamenta vēlēšanām, ja to atļaus procedūras un ja tiks saņemts atbalsts no parlamenta deputātiem, norādīja komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Politiķis sacīja, ka Juridiskajā komisija varētu piedāvāt noteikt piecu dienu priekšlikumu iesniegšanas termiņu Satversmes grozījumu izskatīšanai otrajā un trešajā lasījumā. Saeimai būs gala vārds attiecībā uz procedūras kārtības noteikšanu.

Pirmsvēlēšanu laikā varētu būt parādījusies lielāka iespēja valsts pamatlikumā noteikt, ka Valsts prezidents Saeimā tiek ievēlēts atklāti. Laikraksts "Diena" vēstīja, ka Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis personīgi paudis atbalstu atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām, savukārt ZZS frakcijai šajā jautājumā varētu būt brīvais balsojums.

Partija "Saskaņa" pēc 10 000 iedzīvotāju iniciatīvas saņemšanas par atklātām prezidenta vēlēšanām ir nolēmusi "monolīti" atbalstīt atklātas Valsts prezidenta vēlēšanas, aģentūrai LETA pavēstīja "Saskaņas" frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Viņš norādīja, ka tas ir tikai pussolis pretī politiskā spēka atbalstītajai idejai par tautas vēlētu prezidentu.

Bērziņš apstiprināja, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK atbalsta valsts augstākās amatpersonas atklātu ievēlēšanu. Arī partijas "Vienotība" politiķi iepriekš vairākkārtīgi pauduši atbalstu šo izmaiņu veikšanai.

Grozījumus Satversmē noteikt Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu Saeimā iesniedza Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji.

Lai veiktu izmaiņas Satversmē, Saeimas sēdē jābūt klāt vismaz divām trešdaļu deputātu un par grozījumiem jānobalso divām trešdaļām no klātesošajiem parlamentāriešiem.

13.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu