Ziemeļnieciska ģimenes drāma ar slepkavībām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Hokans Nesers
Hokans Nesers Foto: Wikipedia.org

Tikko apgādā Zvaigzne ABC iznākušais zviedru rakstnieka Hokana Nesera (Håkan Nesser) romāns “Cilvēks bez suņa” sākas kā spilgta, varētu pat sacīt, bergmaniski ironiski atklāta ģimenes drāma, kas ataino vidusšķiras ģimenes triju paaudžu attiecības. 

Perfekcionists un manipulators Kārls Ēriks Hermansons pošas svinēt savu 65. dzimšanas dienu, un, tā kā tā iekrīt vienā dienā ar vecākās meitas Ebas 40 gadu jubileju, abas nolemts atzīmēt reizē. Ciemos ieradušies visi trīs bērni ar ģimenēm, Kārls Ēriks un viņa sieva Rozmarija uzņem viesus, bet jau vakarā pirms lielās dienas pāra vienīgais dēls Roberts iziet pastaigāties un neatgriežas. Nākamajā vakarā līdzīgos apstākļos pazūd Ebas vecākais dēls Henriks.

Kad nu Hermansoni beidzot ir izlēmuši par abiem pazudušajiem informēt policiju, pie darba ķeras inspektors Gunnars Barbaroti. Viņa uzdevums ir sameklēt abus pazudušos vīriešus un noskaidrot, kas pazušanas saista – ja šāda saistība ir.

Foto: Publicitātes foto / Zvaigzne ABC

Šī ir sarežģītākā lieta, kādu inspektoram nācies izmeklēt, un lasītājs kopā ar policistu dodas izmeklēšanas dzīlēs, lai no turienes pēc ilgāka laika iznirtu ar dažādām it kā savstarpēji nesaistītas informācijas druskām un izlemtu, kas no uzzinātā ir svarīgs, bet kas nav uzmanības vērts. Kamēr Barbaroti meklē pazudušos, lasītājam ir kāda priekšrocība – viņš pakāpeniski uzzina Hermansonu ģimenes noslēpumus un sāk izprast notikumu cēloņsakarības. Hermansoni tikai izskatās pēc labklājīgas un rimtas paraugģimenītes – jau romāna pirmajās lappusēs rakstnieks atklāj Rozmarijas un Kārla Ērika ilgās laulības asās šķautnes, drīz vien ieskicējas arī bērnu un vecāku attiecību kāpumi un kritumi. Zemdegās gruzd dzirkstelītes, kuras no viena neuzmanīga vārda var izraisīt postošu ugunsgrēku. Iespējams gan arī, ka dzīve turpināsies tikpat ārēji rāmi kā līdz šim – ja vien atradīsies abi pazudušie.

Romāns ir brīnišķīgi daudzslāņains un bagātīgs, notikumi un raksturi tajā ir spilgti un izteiksmīgi. Šī ir grāmata tiem, kurus vispirmām kārtām interesē attiecību drāmas un detektīvlīnija svarīga tikai tāpēc, ka grāmatas varoņi sastapti tādā dzīves brīdī, kad neganta savstarpēja izlādēšanās ir neizbēgama.

Par autoru

Zviedru rakstnieks Hokans Nesers ir daudzpusīgi talantīga personība. Viņš raksta gan kriminālromānus, gan psiholoģiskus trillerus, gan stāstus un romānus, un viņa literārie darbi ir tulkoti vairāk nekā 20 valodās, pārdoti vairāk nekā 15 miljonos eksemplāru un pēc to motīviem uzņemtas jau desmit kinofilmas. H. Nesers saņēmis vairākas literārās godalgas, tostarp trīs reizes ieguvis prestižo balvu “Gada labākais zviedru kriminālromāns”.

Pieejama arī e-grāmata.

No zviedru valodas tulkojusi Ieva Pudure.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu