8 noderīgi padomi ikdienas finanšu plānošanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ikdienas steigā bieži vien piemirstas kaut kas tik būtisks kā finanšu plānošana. Mēs dodamies uz darbu, vedam bērnus uz skolu, iepērkamies un dažkārt pat neiedomājamies par to, kur paliek mūsu nauda. Tie, kuri ar finanšu plānošanu nodarbojas ikdienā, mēģina palīdzēt ar vērtīgiem padomiem, kas noderēs ikvienam, pat tiem, kuri ne reizi nav mēģinājuši plānot savus izdevumus un saprast, kur paliek nauda un kā to labāk ietaupīt.

Kāpēc nepieciešama personīgo finanšu plānošana?

Lai pārvaldītu savu budžetu, uzlabotu labklājību, veiktu pārdomātus uzkrājumus un lai sagatavotos neplānotiem izdevumiem. Budžeta pārvaldīšana nozīmē savu ienākumu un izdevumu apmēru apzināšanos un to ieplānošanu nākotnei. Uzkrājumu veikšana nodrošinās finansiālu stabilitāti brīžos, kad būs jāveic neplānoti izdevumi.

Mūsu labklājību veido ienākumu un izdevumu starpība

Šo starpību palielinot, uzlabojas mūsu finansiālais stāvoklis. Tātad mums ir jāpalielina ieņēmumi vai arī jāsamazina savi izdevumi. Kā to izdarīt?

  1. Palieliniet savus ienākumus ar hobiju palīdzību. Teju katram ir kāds iemīļots hobijs, piemēram, fotografēšana. Ja līdz šim esat fotografējis tikai sava prieka pēc, tad pamēģiniet ar to nopelnīt nedaudz naudas. Foto pakalpojumi Latvijā maksā salīdzinoši dārgi. Ja esat mācījies foto kursos un saprotat, kā darboties ar kameru, pamēģiniet šo hobiju pārvērst naudā! Internetā ir dažādas grupas, kur tiek meklēti fotogrāfi dažādiem pasākumiem, ballītēm vai privātām foto sesijām – piesakieties! Bieži vien hobijs kļūst par labi apmaksātu darbu, kas priecē visa mūža garumā.
  2. Izmantojiet valsts sniegtās iespējas. Bieži vien cilvēki nav informēti un arī paši nav interesējušies par dažādām valsts sniegtajām iespējām, tai skaitā pabalstiem. Arī tad, ja strādājat un maksājat visus nodokļus, jums ir iespēja, piemēram, iegūt nodokļu atvieglojumus. Painteresējieties par savām iespējām.
  3. Veidojiet uzkrājumus, atverot krājkontu. Nauda ir jākrāj dažādiem neparedzētiem gadījumiem, piemēram, ja zaudējat darbu vai kādiem neparedzētiem tēriņiem. Uzkrājumu var veidot ar pašu mazāko summu, kādu šobrīd varat atļauties, - galvenais ir iesākt krāt. Vislabākais veids, kā krāt naudu, ir atvērt bankā krājkontu. Tas samazinās iespējamību, ka naudu iztērēsiet tam neparedzētiem mērķiem, jo no krājkonta naudu nav iespējams izņemt uzreiz.
  4. Mainiet savu tēriņu struktūru. Tēriņu struktūras maiņa ir izdevumu samazināšanas pamatā.
  5. Sadaliet savus izdevumus divās grupās – regulārajos maksājumos un ikdienas tēriņos. Pie regulārajiem maksājumiem pieder rēķini un kredītu maksājumi (ātrie kredīti un citi aizdevumi), ja tādi ir. Ikdienas tēriņi ir tie, ko varat koriģēt, un ar tiem arī ir jāstrādā, lai samazinātu savus izdevumus.
  6. Izdariet secinājumus – vai jūsu tēriņi atbilst jūsu ienākumiem un prioritātēm? Ja konstatējat, ka tērējat līdzekļus vairāk nekā nepieciešams, sāciet taupīt. Tādējādi radīsies iespēja iekrāt vairāk naudas.
  7. Izvērtējiet pakalpojumu sniedzēju ikmēneša maksu. Bieži vien pakalpojumi, ko lietojam gadiem ilgi, jau ir novecojuši. Pakalpojumu sniedzēji bieži rīko dažādas akcijas un samazina cenas, bet, ja jūs neliekaties ne zinis, tad turpināt maksāt cenu, ar kādu reiz esat pieteikušies konkrētajam pakalpojumam. Apzvaniet pakalpojumu sniedzējus un painteresējieties par atlaidēm – šādi var ietaupīt daudz naudas!
  8. Visbeidzot dodieties iepirkties ar iepirkumu sarakstu makā. Katrreiz dodoties uz veikalu, mēs nopērkam lērumu preču, kuras mums patiesībā nemaz nav nepieciešamas. Ja jau iepriekš sastādīsiet sarakstu un pie tā stingri pieturēsieties, tad ātri vien pamanīsiet atšķirību savā finansiālajā stāvoklī. Vēl viens ieteikums – dodieties iepirkties ar nelielu naudas summu makā. Tā  neiztērēsiet vairāk naudas kā vajadzīgs.

Finanšu plānošana nav vienkārša, tā prasa lielu atbildību un koncentrēšanos, kā arī pašdisciplīnu. Sāciet vākt čekus, kurus saņemat par pakalpojumiem un precēm, ko iegādājaties, analizējiet un izvērtējiet savu finansiālo stāvokli, lai to uzlabotu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu