FM: Jūlijā mazumtirdzniecības izaugsmi nodrošināja pārtikas un degvielas apgrozījuma pieaugums (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Šā gada jūlijā mazumtirdzniecības izaugsmi nodrošināja pārtikas un degvielas apgrozījuma pieaugums, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Jaunākie statistikas dati liecina, ka šā gada jūlijā mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā turpinājis palielināties un salīdzinājumā ar iepriekšējā gada jūliju pieauga par 4,3%.

"Lai arī gada griezumā pieaugums ir vērtējams kā labs, taču apgrozījums jūlijā ir vājāks nekā iepriekšējos divos mēnešos. To noteica lēnais pieaugums tieši nepārtikas preču apgrozījumā, atskaitot degvielu. Tikmēr auto degvielas tirdzniecība un pārtikas preču pārdošanas izaugsme gada griezumā bijusi salīdzinoši augsta - attiecīgi 6,1% un 5,1%," norādīja ministrijā.

Mazumtirdzniecība pārtikas veikalos šā gada jūlijā bija par 5,1% augstāka nekā pirms gada. FM vērtējumā, pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi uzrāda stabilu pieaugumu jau kopš pērnā gada vidus, taču to nenosaka Latvijā ražoto pārtikas preču apgrozījuma kāpums. Šā gada pirmajā pusgadā Latvijā ražoto pārtikas produktu apgrozījums vietējā tirgū ir pieaudzis vien par 1,9%, bet pārtikas un lauksaimniecības preču, tajā skaitā dzērienu, imports ir palielinājies par 11,3%. "Tas parāda, ka iedzīvotāju pārtikas iepirkumu grozā liela nozīme ir importētajai produkcijai vai nu kvalitātes, vai cenas dēļ, vai tāpēc ka konkrēti produkti Latvijā netiek ražoti," piebilda ministrijā.

Savukārt degvielas pārdošanas apjomi jūlijā salīdzinājumā ar pērnā gada jūliju palielinājās par 6,1%. Šāds apgrozījuma pieaugums noticis paralēli spēcīgam degvielas cenu pieaugumam, kas, jūlijā sasniedzot 20,8%, bija straujākais degvielas cenu kāpums šā gada laikā.

Nepārtikas preču, izņemot degvielu, apgrozījums jūlijā bija par 3% augstāks nekā pirms gada. Mazumtirdzniecību ar nepārtikas precēm visvairāk negatīvi ietekmēja apģērbu un apavu pārdošanas apjomu sarukums par 6,2%. Kritumu uzrādīja arī citas nepārtikas preču kategorijas, piemēram, mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecība jūlijā samazinājās par 5,2%. Kritums turpinājās mazumtirdzniecībā stendos un tirgos - par 15,2%, kā arī mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos - par 5,5%.

Tajā pašā laikā vairākās nepārtikas preču kategorijās tika reģistrēts apgrozījuma pieaugums. Tā, piemēram, farmaceitisko un medicīnisko piederumu mazumtirdzniecība gada griezumā uzrādījusi kāpumu par 12,4%. Aktīvā būvniecības sezona Latvijā ir veicinājusi metālizstrādājumu, krāsu un stikla pārdošanas apjomu pieaugumu, šā gada jūlijā sasniedzot 11,9%. Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecība uzrādīja nelielu kāpumu 1,8% apmērā, līdzīgi pieauga arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecība - par 1,4%.

Saskaņā ar jaunākajiem ekonomikas konfidences rādītājiem, ko apkopo Eiropas Komisija, Latvijas mazumtirgotāju ekonomiskā sentimenta indekss šā gada augustā ir noslīdējis uz leju, kas varētu liecināt par mērenāku mazumtirdzniecības izaugsmi turpmākajos mēnešos. Tajā pašā laikā patērētāju noskaņojums augustā ir uzlabojies, tādējādi būtiskas svārstības mazumtirdzniecības izaugsmes dinamikā nav sagaidāmas.

"Mazumtirdzniecības pieaugumu turpinās veicināt labvēlīgā ekonomiskā situācija valstī, zemais bezdarba līmenis, kā arī iedzīvotāju pieaugošie ienākumi. Tikko publicētie dati uzrāda, ka mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī šā gada otrajā ceturksnī sasniedza 1004 eiro, kas ir kāpums par 8,4% salīdzinājumā ar pērnā gada otro ceturksni, un reālā darba samaksa šā gada otrajā ceturksnī palielinājās par 7,4%," atzina FM.

Jau ziņots, ka šā gada jūlijā, salīdzinot ar 2017.gada jūliju, mazumtirdzniecības kopējais apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Šā gada jūlijā salīdzinājumā ar jūniju mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 1,8%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu