Apšauba maksājumus par lodžijām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spriežot pēc lasītāju jautājumiem redakcijai, pēdējā laikā viņiem visvairāk rūp tas, vai ir likumīgi dzīvokļa dzīvojamā platībā iekļaut lodžijas un balkonus. Pirmais tāda veida protestu vilnis radās vasaras sākumā, kad šādus maksājumus ieviesa namu pārvalde "Vecliepāja". Tagad tas ir saistīts ar analoģisku "Jaunliepājas" rīcību. Protestējot liepājnieki ne visai precīzi atsaucas uz likumdošanas aktiem.

Jāuzsver, ka mūsu namu pārvaldes pamato savu rīcību ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.45 (2002.gada 29.janvāris) – "Dzīvojamās telpas īres maksā ietilpstošo apsaimniekošanas izdevumu aprēķināšanas metodika". Šie noteikumi izdoti saskaņā ar likumu "Par dzīvojamo telpu īri". Skaidrības labad citēšu noteikumu 8.punktu: "Apsaimniekošanas izdevumus lodžiju platībai aprēķina, izmantojot šo noteikumu 6.punktā minēto formulu un piemērojot koeficientu 0,5." 9.punkts skan tieši tāpat, tikai attiecas uz balkoniem un segtām terasēm, piemērojot koeficientu 0,3. Atliek vienīgi piebilst, ka minētā formula ir diezgan sarežģīta, jo tajā ņemti vērā visi dzīvojamās mājas dzīvokļu kopējās platības viena kvadrātmetra apsaimniekošanas izdevumu veidi. Tieši pēc šīs formulas Sabiedrisko pakalpojumu regulatorā aprēķināja pašreizējo īres maksas tarifu.

Tātad viss ir likumīgi. Atliek vienīgi pie juristiem precizēt, vai ir nepieciešams kāds laika posms iedzīvotāju brīdināšanai. Jo līgumos ar namu pārvaldēm mums visiem norādīta pavisam cita dzīvokļa platība. Droši vien tagad to izlabos, slēdzot paredzētos jaunos līgumus. Un vēl runa varētu būt par to, ka namu pārvaldes ļoti aizkavējušās ar saviem jaunievedumiem, un šobrīd tas ne visai labi izskatās no morālā viedokļa, jo pašreizējai spēkā esošajai īres maksai ņemts augstākais līmenis – griesti, it kā vispār nebūtu bijis vārda līdz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu