Pīters Akroids "Oskara Vailda testaments" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apgāds "Mansards" laidis klajā angļu rakstnieka Pītera Akroida romānu "Oskara Vailda testaments". No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice, Rimanda Cepļa pēcvārds. Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Pīters Akroids (Peter Ackroyd) ir dzimis 1949. gadā, mācījies Kembridžā un Jeilā, bijis redaktors un grāmatu apskatnieks, izdevis četrus dzejoļu krājumus, vairākus romānus, T. S. Eliota, Dikensa un Viljama Bleika biogrāfiju, par savu daiļradi saņēmis vairākas balvas, tostarp Somerseta Moema balvu par romānu "Oskara Vailda testaments".

Oskara Vailda dzīve bija neparasti spilgta un krāsaina, taču mūža pēdējos gadus Parīzē viņš pavadīja vientulībā un nabadzībā. Šajā spoži uzrakstītajā romānā, kurā iztēle sajaucas ar realitāti, Vailds ļaujas atmiņām un pārdomām par savu bērnību, rakstnieka slavu, homoseksuāļa problēmām. Autors atspoguļo ērkšķaino ceļu, ko gājis viens no valdzinošākajiem pasaules literatūras pārstāvjiem, parāda viņa slavas virsotnes un traģēdiju, ļauj ieraudzīt viņa personību un laikmetu.

“Pīters Akroids ne tikai meistarīgi rīkojas ar valodu un ticami ataino Vailda asprātību epigrammās un paradoksos, bet arī precīzi parāda to, cik neaizsargāts un vientuļš šis cilvēks bijis aiz savas maskas. Pilnīgi satriecoši.”(The Times)

“Neparasts intelektuāls sasniegums, dziļi izjusta cilvēciskā traģēdija.” (Literary Review)

“Šādas grāmatas pārbaudes akmens ir jautājums, vai Oskars pats būtu varējis to uzrakstīt, un atbilde ir – jā.” (Financial Times)

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu