Rotko gleznu pārdod par rekordaugstu cenu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā dzimušā ASV mākslinieka Marka Rotko glezna "Cieņa pret Matisu" ("Homage To Matisse") kļuvusi par izsolēs jebkad visdārgāk pārdoto mākslas darbu, kas radīts pēc Otrā pasaules kara.

Izsoļu nama "Christie''s" telefoniski notikušajā solīšanā gleznu par 22,4 miljoniem ASV dolāru (13,4 miljoniem latu) nopircis kāds anonīms solītājs. Iepriekš tika lēsts, ka par gleznu izdosies iegūt ne vairāk kā 20 miljonus dolāru (12 miljonus latu).

Pavisam otrdien notikušajā izsolē tika gūti 157,4 miljonu dolāru (94,3 miljonu latu) ieņēmumi, kas ir rekords pēckara un mūsdienu mākslas darbu izsolēs.

Kopumā 37 mākslas darbi tika pārdoti par vairāk nekā miljonu dolāru (600 tūkstošiem latu), un 92 procentiem no 66 pārdotajiem objektiem solītās cenas bija vai nu iepriekš paredzēto summu apjomā, vai pat tās pārsniedza.

"Tā bija pārsteidzošākā izsole manā karjerā," sacīja "Christie''s America" goda priekšsēdētājs un izsoles vadītājs Kristofers Bērdžs.

Cena, kas tika samaksāta par 1954.gadā Rotko gleznoto darbu ar sarkaniem, oranžiem un ziliem objektiem, kuru iedvesmojušas krāsas mākslinieka Anrī Matisa 1911.gadā radītajā gleznā "Sarkanā istaba", bija ne tikai pasaules rekords šā mākslinieka darbiem, bet arī rekordcena visiem jebkad izsolēs pārdotajiem pēckara mākslas darbiem.

Izsolē par 16,3 miljoniem dolāru (9,8 miljoniem latu) tika pārdota popārta pārstāvja Roja Lihtenšteina glezna "Automašīnā" ("In The Car"), kas bija pasaules rekords šim māksliniekam.

Izsolē netika pārdoti tikai četri objekti.

Marks Rotko dzimis Daugavpilī 1903.gada 25.augustā. Mākslinieka ģimene emigrēja uz ASV, kad viņam bija tikai 10 gadu. Rotko mācījās Ņujorkas mākslas skolā pie Maksa Vēbera. 20. un 30. gados viņš tradicionālā stilā gleznoja portretus, ainavas, pilsētu skatus un aktus, savukārt nākamais posms viņa mākslā no 30. gadu beigām līdz 40. gadu vidum saistīts ar viņa aizraušanos ar antīko mitoloģiju un sengrieķu traģēdijas tēliem.

Kritiķi apgalvo, ka ap 1950. gadu Rotko sasniedza savu "sarežģītās domas vienkāršās izpausmes" ideālu un sāka gleznot lielizmēra un taisnstūra formāta kompozīcijas. Rotko palīdzēja izveidot abstraktā ekspresionisma žanru.

Rotko miris 1970. gada 25. februārī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu