Arvo Part "Lamentate" (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igauņu komponists Arvo Pērts šogad izdevis jaunu disku mūzikas izdevniecības ECM paspārnē - "Lamentate".

Arvo Part "Lamentate" (ECM) 10/12

Impulss deviņdaļīgajam darbam orķestrim un klavierēm (komponistam netipiski) radies 2002. gadā, kad Pērts apmeklējis Londonas "Tate" mākslas galeriju un redzējis mākslinieka Eniša Kapūra (Anish Kapoor) instalāciju "Marsijs" ("Marsyas"). Pērts esot spilgti sajutis savu mirstīgumu iespaidīgā mākslas darba priekšā.

Segrieķu mītam par Marsiju pievērsušies daudzi mākslinieki, šeit jāmin Ticiāna glezna "Marsija dīrāšana" u.c. Mīts vēsta, ka satīrs Marsijs zaudējis muzikālā sacensībā ar Apolonu un par uzdrīkstēšanās iedomību Apolons viņu licis sasietu pakārt augšpēdus kokā, kamēr mūzas viņam dzīvam lēnā garā nodīrā ādu.

Pērts šo darbu veltījis visiem mirstīgajiem, viņu ciešanām, sāpēm un bezcerībai. Interesanti, ka "Lamentate" pirmo reizi tika atskaņots tieši minētajā galerijā 2003. gadā.

Kompaktdisku ievada 5 minūšu gara vokālā kompozīcija "Da Pacem Domine", ko izpilda "The Hilliard Ensemble". Tas ir Pērtam ļoti raksturīgs darbs, taču turpinājumā dzirdamais "Lamentate", iespējams, pārsteigs dažu labu komponista daiļrades cienītāju - klusas, ausij gandrīz nedzirdamas mūzikas atkāpes mijas ar eksplozīvām visa orķestra kulminācijām un bungu rīboņām.

Pie klavierēm sēdies slavenais krievu pianists Aleksejs Ļubimovs, savukārt orķestra funkcijas veicis Štutgartes Radio simfoniskais orķestris Andreja Boreiko vadībā.

Pēdējais Arvo Pērta ieraksts ECM izdevniecībā iznāca 2002. gadā.

Izdošanas datums 30.08.2005.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu