Gribu strādāt valsts iestādē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Esmu 18 gadus veca studente un vēlos strādāt valsts iestādē. Kādi dokumenti man ir nepieciešami, lai pieteiktos valsts darbā?

Diemžēl neesat sīkāk norādījusi, kādu darbu vēlaties strādāt. Tam ir liela nozīme, jo Labklājības ministrijas Darba tiesisko attiecību un sociālā dialoga nodaļas juriskonsulte Sanita Skripka teica, ka pastāv divi varianti. Ja cerat valsts iestādē kļūt par ierēdni, pirmām kārtām jāskata Valsts civildienesta likumā ierēdņa amata pretendentam izvirzītās obligātās prasības. Saskaņā ar šā likuma 7. pantu uz ierēdņa amatu var pretendēt persona, kura ir Latvijas Republikas pilsonis, pārvalda latviešu valodu, kurai ir augstākā izglītība u.c. Ja jums ir 18 gadu, visticamāk, esat tikai augstskolas pirmā kursa studente, tātad vēl nav ierēdņa amatam nepieciešamās augstākās izglītības. Taču arī bez tās pastāv iespēja valsts iestādē strādāt vienkārši par darbinieku (Darba likums darbinieka amata pretendentam neizvirza nekādas obligātās prasības, tādēļ iespējams, ka valsts iestādē varat atrast darbu atbilstoši savai izglītībai un prasmēm).

Stājoties darbā, ar jums noslēgs darba līgumu. Saskaņā ar Darba likuma 35. pantu pirms šī līguma noslēgšanas jums ir pienākums darba devējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kā arī iesniegt citus dokumentus normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos. Ja iecerēts veikt darbu, kuram nepieciešamas īpašas zināšanas vai prasmes, darba devējam ir tiesības pieprasīt dokumentus, kas apliecina jūsu izglītību vai profesionālo sagatavotību. Tas ir likuma definējums, bet praksē lielākoties notiek šādi – kad nolūkots un sarunāts iespējamais darbs, pretendents raksta iesniegumu par pieņemšanu darbā. Līdz ar iesniegumu darba devējs var prasīt arī CV vai raksturojumu no iepriekšējās darbavietas, ja tāda bijusi, kā arī apgūtās izglītības apliecinošā dokumenta kopiju. Agrāk nepieciešamās darba grāmatiņas jau sen vairs nepastāv, taču bez algas nodokļa grāmatiņas gan neiztiksiet (ja tāda vēl nav izņemta, to varat nokārtot savas deklarētās dzīvesvietas rajona Valsts ieņēmumu dienesta nodaļā vai arī pašvaldībā, līdzi jāņem pase). Turklāt jārēķinās, ka darba devējs var pieprasīt veikt veselības pārbaudi, lai pārliecinātos par jūsu piemērotību paredzētā darba veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu