Vladimirs Durovs "Mani dzīvnieki" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sirsnīga grāmata visiem dzīvnieku draugiem un cirka mākslas cienītājiem. Vladimirs Durovs (1863–1934) 19. gs. nogalē un 20. gs. sākumā bijis viens no pasaulē slavenākajiem cirka artistiem – klauns un zvēru dresētājs, bet ne tikai.

Mūža beigu posmā viņš kopā ar zinātniekiem aizrautīgi nodevies dzīvnieku apziņas, spēju, uzvedības pētījumiem – bijis viens no aizsācējiem zinātnes nozarē, kas īsti izvērsusies tikai 20. gs.

Grāmatā “Mani dzīvnieki” autors stāsta par saviem audzēkņiem, to prātu un gudrību, veiksmēm un neveiksmēm klejojošu cirka artistu dzīvē.

Visspilgtākās personības, kam veltītas daudzas lappuses, ir Durova suņi, jūras lauvas, zilonis Bebis, šimpanzēns Mimuss un citi dzīvnieki.

Grāmatā ir daudz spožu, asprātīgu epizožu (kaut vai brauciens uz restorānu, ratiņos iejūdzot cūku, un tam sekojošā tiesas prāva). Tomēr visvērtīgākais, kas ir šajos stāstos, tas ir autora humānisms, sirds siltums un izpratne, ar kādu viņš stāsta par saviem draugiem dzīvniekiem, neuzlūkodams tos tikai kā peļņas avotu vai cilvēku izklaides mērķi.

Tapals, 232 lpp.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu