Krievu basketbola burbulis pārsprādzis (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Eiropas basketbola meistarsacīkšu ceturtdaļfinālā šodien Grieķijas izlase mazliet negaidīti uzvarēja par favorītiem uzskatītos Krievijas basketbolistus un pimoreiz kopš 1997. gada kvalificējās pusfinālam.

Atspēlējoties pēc neveiksmīgā spēles sākuma, kad krieviem bija pat 11 punktu pārsvars, grieķi pakāpeniski pārtvēra spēles iniciatīvu un beigu beigās izcīnīja uzvaru ar 66:61.

Pa ceturtdaļām - 6:13, 20:20, 18:7, 22:21.

Grieķijas izlasei šis panākums nodrošināja ceļazīmi uz pasaules meistarsacīkstēm.

Krievijas izlasi kārtējo reizi pievīla lielā pašpārliecinātība, jo pēc krievu pārliecinošās uzvaras pār Itāliju apakšgrupā visapkārt to vien darīja kā runāja - tik spēcīga Krievijas izlase sen nav redzēta un grieķi tika uzskatīti tikai par starpposmu ceļā pēc medaļām un ceļazīmes uz pasaules meistarsacīkstēm.

Medaļas atkal (pēdējoreiz bronza 1997. g.) iet secen, bet par tikšanu uz pasaules basketbola forumu, ko garantē vieta pirmajā sešiniekā, vēl būs jāpacīnās.

Lielo pārliecību par savu spēku un varenību vēl vairāk palielināja izcilais sākums, kad pēc Alekseja Savrasenko, Andreja Kiriļenko un Džona Roberta Holdena precīzajiem metieniem Krievijas izlase pēc spēlētām septiņarpus minūtēm grāva grieķus ar 13:2...

Džons Roberts Holdens (no labās) organizē Krievijas izlases uzbrukumu
Džons Roberts Holdens (no labās) organizē Krievijas izlases uzbrukumu Foto: FIBA.com

Šķita, ka tas būs tikai laika jautājums un grieķus piemeklēs itāļu liktenis. Pretinieku atgūšanās notika ļoti lēnām, it kā nemanāmi, kas acīmredzot vēl vairāk iemidzināja krievus.

Otrās ceturtdaļas vidū Krievijas basketbolistiem vēl joprojām bija desmit punktu pārsvars 15:25, taču jau divas minūtes pirms lielā pārtraukuma vairs tikai 26:28 - no pārsvara un lielajām cerībām pāri bija palicis čiks.

Ejot atpūtā, krieviem vēl gan izdevās atjaunot septiņu punktu pārsvaru, tomēr brīdinājuma signāls jau bija izskanējis. Nelaime, ka īstās ausis to nebija sadzirdējušas.

Pirmoreiz vadībā grieķi izvirzījās divas minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām (42:40) un to nosargāja līdz pat spēles beigām. Ceturtās ceturtdaļas viducī Holdens vēl spēja panākt minimālo - 50:49, tomēr atlikušajā laikā grieķi vairs nepielaida krievus tuvāk par trīs punktiem.

Par spēles varoni kļuva Maskavas CSKA ilggadējais spēlētājs Teodoros Papalukas (att. raksta ievadā), kurš bija rezultatīvākais ar 23 punktiem un spēles galotnē trāpīja grozā piecus no sešiem soda metieniem.

11 punktus uzvarai pievienoja vēl viens CSKA basketbolists Dimostenis Nitkudis, un iznāk tā, ka galvenie "kaprači" izrādījās vislabāk pazīstamie vīri, kuru spēles stils un potenciāls bija lieliski zināms Krievijas izlases vadībai un arī daļai spēlētāju...

Krievus šoreiz nespēja glābt ne Kiriļenko, kurš guva 20 punktus (2p 5/9, 3p 1/6), izcīnīja 16 atlēkušās bumbas un trīsreiz bloķēja pretinieku metienus, ne Holdens, kura rēķinā 15 punkti (2p 4/11, 3p 0/8!), ne arī Viktors Hrjapa - astoņi punkti un 11 bumbas zem groziem.

Atlēkušās bumbas - 46 pret 46.

Grieķija, kas līdz šim vienīgo reizi par Eiropas čempioniem kļuva 1987. gadā, kad finālā, starp citu, uzvarēja Padomju Savienību, pusfinālā tiksies ar Franciju, kas šodien ceturtdaļfinālā negaidīti pārliecinoši ar 63:47 uzvarēja Eiropas čempionus lietuviešus.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu