Rīt - Vendersa "Bez klauvēšanas neienākt"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no pēdējā Kannu kinofestivāla laureātiem ir Vims Venderss, kura filma “Bez klauvēšanas neienākt” izpelnījās žūrijas prezidenta un slavenā režisora Emira Kusturicas simpātijas un tika demonstrēta šā prestižā kinofestivāla konkursa programmā.

Vācu autorkino dievs Vims Venderss jau sen ir ne tikai Eiropas, bet arī Amerikas mīlulis, kurš pēdējos gados savu filmu noskaņu papildina arī ar rokmūzikas leģendu U2 sacerētajām mūzikas skaņām.

Daudzi kritiķi Vima Vendersa filmu “Bez klauvēšanas neienākt” salīdzina ar amerikāņu neatkarīgā kino kulta režisora Džima Džārmuša “Salauztajiem ziediem”. Šo filmu līdzība drīzāk atrodama autoru un viņu filmu varoņu dzīvesritmos: gan Džārmušam, gan Vendersam ir jau pāri 40 (tāpat kā viņu filmu varoņiem) un viņi pēkšņi tiek iemesti iepriekš neprognozējamā situācijā...

Vima Vendersa filma ir mūsdienīgs vesterns. Pirms 20 gadiem režisors rakstīja: “Amerika ir tēlu zeme – valsts, kas ir tēls pati par sevi un kas nemitīgi ražo tēlus. Vai pastāv “vienkārši Amerika”? Pilnīgi iespējams, ka jūsu acu priekšā ir milzīgs balts ekrāns, uz kura tiek projicēti visi pasaules sapņi. Un – iespējams – Amerika ir tikai un vienīgi gigantiska projekcija...”

Par filmas “Bez klauvēšanas neienākt” galveno varoni Vims Venderss izvēlējies izbijušu vesternu filmu aktieri, tā apliecinot savu cieņu un apbrīnu bērnības iespaidiem, kad, Vendersaprāt, tieši vesterni simbolizēja īstenās Amerikas būtību... Kā vienmēr savās filmās, arī šajā V. Venderss tiecas iemūžināt uz ekrāna patiesas dzīves fragmentus, kas neatkārtojas, un tādā veidā kino tiek padarīts neuzbāzīgs un bez pienākumiem pret raitu, Holivudai piederīgu sižeta līniju apkopojumu, ko reālistiski izdzīvo fantastiski aktieri: Sems Šepards un Džesika Landža, Tims Rots, kā arī kino veterāns Džordžs Kenedijs un Alfrēda Hičkoka mistiskā trillera “No ziemeļiem uz ziemeļrietumiem” zvaigzne Eva Marija Seinta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu